• Načítám...
>

Muzeum Kampa vystavuje rytiny Pabla Picassa

  • 21. září 2018,
  • 14:03,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Až z dalekého Madridu do pražského muzea Kampa přicestovala výstava Pabla Picassa. Pod názvem Vášeň a vina představuje sto výjevů ze života tohoto španělského umělce. Grafický cyklus zapůjčený z madridského Muzea královny Sofie je v české metropoli k vidění vůbec poprvé.

Reklama

Grafický cyklus Vášeň a vina z tvory Pabla Picassa zavítal do Prahy. Soubor 100 grafických tisků zobrazuje hlavně umělcovy erotické a umělecké posedlosti. Organizátoři výstavy navíc Picassovu tvorbu ze 30. století minulého století považují za autorův deník. 

"Grafika ze 30. let je u Pabla Picassa nejvíce ceněna, protože odborníci tvrdí, že Pablo Picasso tehdy prožíval, řekněme, citově obtížné životní období. Rozváděl se a současně vstupoval do nového vztahu a všechny tyto pocity jeho lásky, emocí, vášně, se právě promítají v jeho díle," řekl Jiří Pospíšil, předseda Správní rady muzea Kampa.

Grafické listy v Museu Kampa tak pravděpodobně odrážejí vnitřní i životní citový svět Pabla Picassa. Návštěvníci navíc, právě díky tomuto souboru, mohou vidět průřez celé jeho tvorby. 

"Tento soubor je unikátní tím, že Pablo Picasso zde ještě tvoří v duchu doznívajícího kubismu. Také ale přechází k takovému klasickému ztvárnění figury. To znamená, že na obrázcích uvidíte muže, ženy, různé ztvárnění řecké mytologie," řekl Jiří Pospíšil.

Ve 2 místnostech muzea je tak rozprostřena stovka grafických rytin. Při takovém počtu ale nelze určit jednu jednotící linii tohoto souboru. Všechny rytiny spojují emoce, láska a vášeň. To jsou prvky, které obrazy dávají dohromady. Grafický cyklus do pražského muzea cestoval až z Muzea královny Sofie v Madridu. 

"Pro nás je velkou ctí, že relativně malému muzeu, jako je toto, se podařilo zapůjčit takto velký soubor. Celý soubor grafických listů ze světové známého muzea, to je pro českou kulturu určitě dobře, že vozíme do Prahy umělecká díla z celého světa a Pražané se tak u nás mohou podívat na umělecká díla, za kterými by jinak museli putovat do Madridu, Vídně, Londýna nebo Paříže," řekl Jiří Pospíšil. 

Mezinárodní výstava intimní grafické série od Pabla Picassa bude pro návštěvníky přístupná až do 20. ledna.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu