• Načítám...
>

V Praze pokračují povolební vyjednávání

  • 8. října 2018,
  • 18:46,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Vyjednávací týmy politických stran a hnutí, které se dostaly do zastupitelstva hlavního města, pokračují v povolebním vyjednávání. Podle představitelů jednotlivých stran se ale zatím jedná spíše o informativní schůzky. Například zástupci Pirátů a hnutí Praha sobě se shodli na tom, že budou preferovat spolupráci s TOP 09 a Starosty. Vítězná ODS tak může v Praze skončit v opozici.

Reklama

Volby do pražského zastupitelstva skončily. Už teď je ale jisté, že o chvíle napětí rozhodně nebude nouze. Začala totiž povolební vyjednávání o nové koalici. Tu by mohli utvořit Piráti s občanskou iniciativou Praha sobě a s uskupením Spojené síly pro Prahu. Dohromady by měli v 65 členném zastupitelstvu 39 hlasů.

"My jsme předložili konkrétní konstruktivní nabídku našim potencionálním koaličním partnerům. Nabídka je založena na tom, že bychom měli mít nějakou sdílenou vizi rozvoje Prahy. V té my vidíme jako zásadní priority Pirátů především v transparentnosti, digitální služby pro občany a řešení té krize bydlení," řekl Zdeněk Hřib, lídr kandidátky Pirátů.

Dále Piráti požadují také post primátora. Přišli proto s nabídkou pro možné koaliční partnery, podle které by Spojené síly pro Prahu a Praha sobě dostali po 4 místech v pražské radě.

"Mě trochu překvapuje, že zrovna Piráti navrhují hlavně dělit funkce, nikoliv to, co koalici bude dělat pro lidi. My bychom se rádi nejprve dohodli na podrobném programu, co bude případná koalice 4 roky dělat pro rozvoj hl. m. Prahy," řekl Jiří Pospíšil, lídr koalice Spojené síly pro Prahu. 

"Určitou logiku by mělo, kdyby se primátorem stal ten, který dostal nejvíce hlasů a ten, který má největší zkušenosti s komunální pražskou politikou. My ale říkáme, že na personálních otázkách, na osobních ambicích, ta změna v Praze neztroskotá," řekl Jan Čižinský, lídr kandidátky Praha sobě.

O sestavení koalice v Praze přemýšlí i ODS. První místopředsedkyně strany Alexandra Udženija vyzvala k vyjednávání Spojené síly pro Prahu a iniciativu Praha sobě. Její lídr Jan Čižinský ale s ODS jednat odmítá. 

"Neuvažujete o tom, že přehodnotíte ten postoj?"

"Já chápu, že paní Udženija musí být v úplném šoku, že existuje politik a politická iniciativa, která říká totéž před volbami i po volbách," řekl Jan Čižinský.

"Žádali jsme o schůzku a budeme i nadále vyzývat pana Čižinského, aby se s námi sešel, protože vůbec nevidíme důvod, proč se nechce nikdo sejít s vítězem, když to programové průniky by tam mohly být," řekla Alexandra Udženija, první místopředsedkyně ODS.

Nejmenší koaliční potenciál má v Praze v tuto chvíli hnutí ANO, které se ve volbách umístilo na posledním, tedy pátém místě.

"Náš volební výsledek, jakkoliv jsou ty rozdíly malé, je nějaký. Proto očekáváme, s čím přijdou ti, kteří získali více hlasů," řekl Petr Stuchlík, lídr kandidátky ANO. 

Volby v Praze vyhráli ODS se ziskem téměř 18% hlasů. Těsně za nimi se umístili Piráti, třetí skončila občanská iniciativa Praha sobě.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu