• Načítám...
>

Český pavilon z Expa 2015 má nový kabát

  • 8. října 2018,
  • 19:05,
  • PRAHA,
  • Lenka Castillo

Bývalý český pavilon z Expa 2015 je opět v provozu. Otevřeli ho ve Vizovicích na Zlínsku. V areálu společnosti Koma bude sloužit jako administrativní a veřejné výstavní centrum.

Reklama

Praha odmítla nabídku na využití pavilonu Expa v Miláně a Pražané si tak budou muset zajet za architektonickým zážitkem až na Valašsko. Řeč je o multifunkční budově. Pavilon se tak vrátil do místa jeho výroby, nazpět do Vizovic. V rámci Dnů architektury měla veřejnost možnost podívat se na proměnu pavilonu, potažmo administrativní budovy pro vedení firmy Koma. Čtyři moduly z Expa byly věnovány humanitárním účelům pro slovenskou organizaci Dobrý pastier. Modulární výstavba je plně v souladu s cirkulární ekonomikou, což přemístění pavilonu z výstavy Expo dokazuje.

"Pryč je doba, kdy se stavělo z cihel, dělala se obrovská sídla. Mladé lidi neláká budovat hrady a zámky. Oni chtějí mít ten svůj prostor, aby s nimi putoval po světě," řekl Stanislav Martinec, jednatel společnosti Koma modular.

Modulární budovu, které nechybí všechny dostupné moderní prvky, proměnili architekti Ondřej Chybík a Michal Krištof, autoři Expa v Miláně, ve spolupráci se studiem Olgoj Chorchoj. 

"Byly tady použity materiály, které vydrží dlouhodobě, jsou tady terasové podlahy kombinované s překližkami s pohledovým betonem, akustickými podhledy a atypickými svítidly a nábytkem, takže jsme rádi, že to je takové souborné dílo," řekl Michal Froněk, Studio Olgoj Chorchoj. 

"Když jsme si to procházeli s kolegy, říkali jsme si, že toto bylo takto a jestli si to pamatujeme, takže takové ty vzpomínky a pocity melancholie určitě byly, ale zároveň štěstí, že to znovu funguje pro nový účel a pokud to tu bude fungovat daleko déle, než tomu bylo na Expu v Miláně," řekl Michal Krištof, architekt. 

Lidé mohli obdivovat nejen upravené interiéry ale i výstavu fotografií mapující účast Československa a ČR na mezinárodních výstavách Expo. Zahájena byla za účasti generálního komisaře Expa v Miláně a nyní Expa z Dubaji.

"My samozřejmě doufáme, že v Dubaji navážeme na úspěch toho pavilonu z Milána, kde dostal bronzovou medaili. Ale nakolik společnost Koma nestaví, tak pavilon v Dubaji není vyloučeno, že univerzitní centrum energeticky efektivních budov, které vyvíjí a staví zařízení, které vyrábí vodu ze vzduchu, že bude mobilní verze toho zařízení umístěna právě v kontejnerech nebo v těch modulech společnosti Koma," řekl Jiří F. Potužník, GK EXPO Dubaj 2020.

Nedílnou součástí pavilonu je instalace uměleckých děl od Lukáše Rittsteina a Báry Šlapetové. Z kultury ptáků vyobrazují vztah k životnímu prostředí a výtvarné řešení podoby ptáka odkazuje nejen na příběh firmy.

"Je to celé jako stavebnice. Je to celé o cestování, které já úplně miluji. Souvisí to s papuánskými příběhy a ten pták dole je symbolicky ptáček ráje, což je takový symbol lásky. On rozvine ta křídla, proletí domem jako vlna nebo jako tornádo a asociuje to zároveň trochu zvíře jako takovou vzducholoď nebo velrybu. Nahoře se potká s tou samičkou a nese s sebou příběh stvoření světa," řekla Bára Šlapetová, výtvarnice. 

"Odkazuje to k principu katedrály, kde se setkáváte s emotivním vizuálně bohatým zážitkem. Můžete si v tom, jako ve fresce v katedrále, číst příběhy tohoto světa," řekl Lukáš Rittstein, sochař.

V budoucnosti se počítá s dalším rozšiřováním o modulární vývojové centrum a celý areál bude sloužit jako centrum modulární architektury.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu