• Načítám...
>

Balkánské jazyky jsou pro Pražany atraktivní

  • 9. října 2018,
  • 18:50,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

V současné době už lidem nestačí umět běžné jazyky jako je angličtina, němčina či francouzština. V posledních letech je velký zájem o asijské či balkánské jazyky. Jak probíhá taková hodina bulharštiny a proč se jí Pražané rozhodli naučit, jsme zjišťovali v Jazykové škole Hany Jiráskové.

Reklama

Kurz bulharštiny jsme si nevybrali náhodně. Zájem o tento a další balkánské jazyky mezi Pražany v posledních letech roste. Patří totiž do skupiny jihoslovanských jazyků, které používají cyrilici. Podle odborníků má nejblíže k polštině či ruštině.

"Kdybych to srovnávala s jiným jazykem, třeba s češtinou, tak v bulharštině není takový rozdíl mezi spisovnou a hovorovou bulharštinou," řekla Blaga Dimitrova, učitelka bulharštiny.

Zajímavostí je, že tento jazyk už 100 let nepoužívá pády a nezná infinitiv. Na druhé straně má velmi dobře vyvinutý systém určování času.

"Z hlediska toho, kdy to říkáte a kdy ten čin byl vykonán, tak se můžete dostat až k 19 časům," řekla Blaga Dimitrova.

A co je pro studenty nejvíce náročné?

"Pro mě ta cyrilice, protože já jsem se neučila ruštinu, tak jí moc neumím," řekla Tereza Lančová, studentka.

"Mají takové ty členy - určitý a neurčitý, to my v češtině nedokážeme vycítit, kam to patří," řekl Tomáš Pavlíček, student.

Důvodů, proč studovat tento netradiční jazyk, je několik. Nejčastěji je to kvůli partnerovi nebo podnikání.

"Já mám bulharskou přítelkyni. Rozumím všemu, co říkají, ale nemohu se sám vyjádřit, takže když si povídám s rodinou, tak je to často rukama a nohama," řekl Tomáš Pavlíček.

"Dlouhodobě se věnuji tématu českých menšin v Bulharsku, tak tam jezdím na terénní výzkumy a chtěla jsem si bulharštinu zlepšit nebo se jí pořádně naučit," řekla Tereza Lančová.

Ani já jsem neodolal a naučil se pár praktických slov. Musím uznat, že mi to dalo pěkně zabrat. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu