• Načítám...
>

Národní knihovna potřebuje odkyselovací linku

  • 11. října 2018,
  • 16:59,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Národní knihovna si se stávajícími prostory vystačí minimálně do roku 2030. Potvrdil to ředitel knihovny po návštěvě ministra kultury Antonína Staňka. Akutně ale potřebuje vybavení, které by zajistilo odkyselení vzácných listin.

Reklama

V Klementinu a Hostivaři probíhá revitalizace pracovišť Národní knihovny. Práce v centru Prahy navrací knihovnu do barokního stylu. Po dokončení by měla knihovna s prostory vystačit na dalších 10 až 20 let. 

"Počítáme s tím, že bychom měli prostor zhruba pro 10,5 až 11 milionů svazků. Pro představu, v současné době má Národní knihovna 7,5 milionu svazků. Takže pokud jde o prostory, knihovna bude saturována do roku 2030 až 2040," řekl Martin Kocanda, generální ředitel Národní knihovny ČR. 

V tuto chvíli vedení knihovny pálí jiný problém. Některé cenné listiny podléhají zubu času a hrozí jejich rozpadnutí. 

"Musíme si uvědomit, že část našich fondů je velmi zásadním způsobem ohrožena destrukcí. Jedná se především o papír z přelomu 19. a 20. století, který svou strukturou a kvalitou je velmi náchylný na rozpad v důsledku kyselého prostředí," řekl Martin Kocanda.

Pomohla by speciální odkyselovací linka, která je ale pro knihovnu nad rámec finančních možností. Vedení se proto chce dohodnout se Slovenskou národní knihovnou, že by vybavení za 100 až 150 milionů korun mohly pořídit společnými silami. 

"Fungovala by nejen pro Národní knihovnu ČR, ale i pro všechny ostatní součásti knihovního systému. Stejným způsobem bychom byli rádi, aby po dohodě se slovenskou stranou, kde to zatím vypadá, že tam ta společná vůle je, aby takto fungovala i pro slovenskou republiku," řekl Matin Kocanda.

Linka by mohla fungovat v Praze, v Bratislavě nebo někde na půl cesty. Pokud se obě instituce dohodnout, začnou shánět potřebné peníze. Speciální linku by chtěly realizovat v průběhu příštích 2 let.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu