• Načítám...
>

Muzeum hl. m. Prahy vystavuje nález z pravěku

  • 11. října 2018,
  • 17:07,
  • PRAHA,
  • Lenka Castillo

Další výstava ze série Předmět sezóny je k vidění v Muzeu hl. m. Prahy. Tentokrát je v hlavní budově možné vidět soubor broušených kamenných nástrojů z Mladší doby kamenné. Jedná se o nález z roku 1999, který je tak poprvé představen veřejnosti.

Reklama

Před 19 lety našel tým archeologů vzácné předměty v průběhu výzkumu při stavbě Pražského okruhu v úseku Řepy - Ruzyně. Dnes jsou k vidění ve vestibulu v Muzeu hl. m. Prahy. A je rozhodně na co se dívat. 

"Tento soubor se skládá jednak z kamenných seker dvojího typu, z jednoho sekeromlatu a máme tu také 3 polotovary a pískovcový brousek," řekla Miroslava Šmolíková, archeoložka, autorka výstavy. 

Místo nálezu se nacházelo v polykulturní lokalitě, kde byly archeologické objekty z nejrůznějších období pravěku.

"V jednom z těch objektů, v takové kruhové jámě, jsme našli ještě výklenek. V něm, když jsme zkoumali blíže, co to může být, našla se právě tato skupina kamenných nástrojů," řekla Miroslava Šmolíková. 

Nebo třeba zbytky pravěké keramiky. Právě díky těmto střípkům z nádoby s vypíchanou keramikou z Mladší doby kamenné bylo možné nález přesněji datovat.

"Keramika, která se našla ve výplni té jámy, nám umožnila datovat tyto kamenné předměty do období Neolitu," řekla Miroslava Šmolíková.

Což konkrétně u tohoto nálezu dělá asi 4 800 až 4 500 let před naším letopočtem. Nástroje ukryl do výklenku pravděpodobně jejich výrobce. Jeden z předmětů, brousek, je vyroben z pískovce. Ostatní z tzv. metabazitu.

"Je velice zajímavé, že kamenné nástroje z této horniny se našly až v severní Itálii, takže se s nimi obchodovalo po celé střední Evropě," řekla Miroslava Šmolíková. 

Než se předměty do vitríny z depozitáře dostaly, musely projít očištěním a konzervací. Vědci pak bádali nad souvislostmi a vše sepsali do odborné publikace. Broušené nástroje jsou v muzeu k vidění do 30. prosince. Poté je čeká trasologická analýza, tedy zkoumání mikroskopických stop, z nichž je možné odvodit, zda byly předměty používány nebo jak byly vyrobeny.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu