• Načítám...
>

Umělec Viktor Frešo vystavuje v DOXU

  • 11. října 2018,
  • 17:15,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Tak tomu říkám koncept. To je název výstavy, která je nyní k vidění v Centru současného umění DOX v Praze 7. Autorem expozice je slovenský umělec Viktor Frešo.

Reklama

Celkem 3 patra v Centru současného umění DOX zaplnila díla slovenského konceptualisty Viktora Freša. Výstava s názvem Tak tomu říkám koncept nabízí autorův pohled na konceptuální umění. 

"Je to vlastně konceptuální výstava proti konceptuálním výstavám. Téměř každá z jeho prací má ten kritický osten, což je např. dřevěný hranol vražený do zdi, který má 5 metrů, který se jmenuje Tak tomu říkám socha. Od toho se tak trochu nazývá celá výstava. Je to trochu absurdní, trochu nepochopitelné, trochu zbytečné," řekl Leoš Válka, ředitel Centra současného umění DOX. 

Na výstavě je hned několik instalací. Třeba červený koberec, který se zvedá z podlahy a vede vzhůru po zdi. 

"Jmenuje se to Koberec. V tomto případě to asi znamená, že ten koberec, který zatáčí prudce před takovým pracovištěm, pravděpodobně kurátora nebo někoho důležitého ze světa umění, a najednou vede na zeď a mizí. Je to současně kritika té sebedůležitosti, toho prostředí, ve kterém se většina uměleckého světa objevuje," řekl Leoš Válka. 

Návštěvníci mohou v rámci expozice vidět také pětici starých výtahů.

"On je dal na kola, tím tedy úplně porušil jejich smysl. Najednou jsou to pohyblivé horizontální umělecké objekty. Tím, že jich je 5, už to má svou závaznost a zase je to komentář na tu určitou demonstrativnost a vyprázdněnost toho konceptuálního přístupu," řekl Leoš Válka.

Lidé mohou výstavu navštívit až do 12. listopadu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu