• Načítám...
>

Zvon Maria v Jindřišské věži bije už 500 let

  • 11. října 2018,
  • 23:43,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Zvon Maria krášlí zvonici Jindřišské věže už 500 let. Odlil ho v roce 1518 zvonař Bartoloměj z Nového Města pražského a je to jediný zvon, který se od výstavby věže podařilo dochovat.

Reklama

Koncertem pražské mobilní zvonohry oslavil své 500. výročí zvon Maria. Ten je součástí Jindřišské věže a váže se k němu zajímavá historie.

"Pravděpodobně vůbec neopustil toto místo, na kterém ho dnes vidíme. Přežil tady všechny válečné rekvizice a všechny své bratry, ty zvony, které tady kdy visely a vždy byly třeba na krátkou či delší dobu zavěšené a zase padly za oběť různým válečným rekvizicím," řekl Petr Rudolf Manoušek, zvonař.

Do dnes si historii lámou hlavu nad tím, že tento 800 kilogramů vážící zvon přežil i větší pětitunový, který byl zničen a odvezen. 

"Je to, dá se říci, že všech zvonů, o kterých máme dokumentaci, nejcennější, který na této věži byl. Současně ale asi nelze jakoukoliv armádu podezřívat, že by toto brala v úvahu. Takže ty důvody byly asi jiné a je to docela zázrak, že tady vydržel. Právě proto dnes může slavit těch 500 let," řekl Petr Rudolf Manoušek. 

Nejen na zvon Maria může být Jindřišská věž náležitě pyšná. 

"Jsem pyšný na to, že si myslím, že není mnoho, dokonce v Evropě, věží, které by historicky nebyly poškozené a zároveň byly zcela moderně využity. Je to opravdu věž ve věži. Kdybyste obrazně přišel a vzal tu historickou věž a odnesl ji, tak tady zůstane ten dvanáctipodlažní věžák s klimatizací, výtahem, se vším," řekl Josef Podzimek, jednatel Jindřišské věže.

500 let starý zvon si můžete prohlédnout i vy. Je součástí restaurace, která se nachází v prostorách bývalé zvonice v 7. patře Jindřišské věže.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu