• Načítám...
>

V Praze je více než sto parkovacích míst K + R

  • 11. října 2018,
  • 23:55,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Polib a jeď, tak zní český překlad pro projekt pražské Technické správy komunikací Kiss and ride. Ten lidem na mnoha frekventovaných místech Prahy umožňuje na pár minut zaparkovat vozidlo, aby mohli vysadit své blízké na zastávce, nádraží nebo u školy.

Reklama

Tisíce lidí denně využívá parkovací místa K + R. Ta umožňují zastavit na nejfrekventovanějších místech Prahy, aby si mohli lidé nastoupit nebo vystoupit z vozidla. 

"Už z anglického překladu, parkoviště Kiss and ride, to znamená polib a jeď. Takže krátkodobé zastavení pro vyložení nebo naložení cestujícího. My máme tyto místa u metra, u některých terminálů autobusových i vlakových," řekla Barbora Lišková, tisková mluvčí TSK hl. m. Prahy. 

Velký boom zažívají také školy a školky. Sama zařízení TSK žádají o to, aby před budovami místa zřídila. V takových případech se ale často stává, že si rodiče místo spletou s běžným parkovacím místem. Vystavují se tak ale pokutě v řádech tisíců korun.

"K + R je primárně určeno na dobu 3 minut. Proto tam, kde není určený čas, je to na to opravdu krátkodobé zastavení tak, aby si mohl člověk bezpečně vystoupit nebo rodiče mohli bezpečně vyložit své dítě, rozloučit se a zaslat ho do školy. A ten čas určuje vždy příslušný silniční správní úřad, který nám určí, kde můžeme toto místo zřídit," řekla Barbora Lišková.

Tato místa jsou označena modrou cedulí s nápisem "K + R". Většinou je u cedule ještě časový údaj, který určuje, jak dlouho se na místě může stát. V některých případech lze udělat výjimku a místa opatřit o delší dobou, po kterou na nich mohou vozidla zůstat. V současné době je na území Prahy evidováno 36 parkovišť K + R s celkovým počtem 115 míst.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu