• Načítám...
>

V Praze pokračují povolební vyjednávání

  • 12. října 2018,
  • 19:07,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Reklama

Celkem 39 hlasů v 65 členném zastupitelstvu. Tolik by jich mohla mít nová pražská koalice, kterou by rádi utvořili Piráti s občanskou iniciativou Praha sobě a s uskupením Spojené síly pro Prahu. 

"My teď jednáme primárně o programu. Tam se nám podaří nacházet shodu v drtivé většině těch projednávaných bodů. Myslím si, že to, co zůstává jako body, na kterých se zatím neshodneme, určitě nebude nijak blokující," řekla Zdeněk Hřib, lídr České pirátské strany. 

Strany se shodují např. na opravě Libeňského mostu. Podle lídra koalice Spojené síly pro Prahu, Jiřího Pospíšila, je vyjednávání o nové pražské koalici na dobré cestě. 

"Já osobně jsem optimistický. Během týdne se podařilo domluvit celou řadu kapitol budoucího programového prohlášení městské rady. U některých témat máme ještě určité nejasnosti. Ale mám pocit, že v příštím týdnu nalezneme kompromisy pro určitá sporná témata," řekl Jiří Pospíšil, lídr koalice Spojené síly pro Prahu.

"Myslím, že ty problémy jsou primárně ve formulační rovině. Myslím si, že to bude chtít ještě druhé kolo, kde se setkáme a dáme dohromady ten text té konkrétní koaliční smlouvy. Já si opravdu nemyslím, že tam narazíme na nějaké zásadní problémy," řekl Zdeněk Hřib.

Vítězná ODS by tak v Praze mohla opět usednout do opozičních lavic.

"Dnes je jen ironií osudu, že ti, kteří blokovali okruh, ti, kteří blokovali řadu dopravních staveb, jsou dnes ti, kteří říkají, že jsou nositeli té změny. My, pokud bychom byli v opozičních lavicích, budeme takovou změnu velmi bedlivě hlídat a dělat maximum pro to, abychom se toho dočkali," řekl Tomáš Portlík, trojka kandidátky. 

ODS po svém vítězství vyzvala k vyjednávání Spojené síly pro Prahu a iniciativu Praha sobě. Její lídr Jan Čižinský ale s ODS jednat odmítl. 

"Teď se domlouvá koalice, takže probíhají koaliční schůzky. My se přece nebudeme scházet s někým, s kým koalici vylučujeme," řekl Jan Čižinský, lídr Praha sobě.

V případě, že se strany domluví, ale zůstává stále otázkou, kdo se stane primátorem hlavního města. Nejčastěji je skloňováno jméno Zdeňka Hřiba, lídra kandidátky České pirátské strany.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu