• Načítám...
>

V Praze 2 se představili umělci ze Slovenska

  • 12. října 2018,
  • 19:30,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

V Domě národnostních menšin byla k vidění výstava malby, umělecké fotografie a sochy v podání tří slovenských umělců. Lidé tak měli šanci vidět tvorbu Stanislava Harangoza, Pavola Briera a Alojze Drahoše.

Stáhnout video
Reklama

Reportážní fotografie, bronzové sochy i obrazy na hraně abstrakce. To vše mohli lidé vidět v Domě národnostních menšin, kde se konala výstava děl slovenských umělců Stanislava Harangoza, Pavola Breiera a Alojze Drahoše. 

"Vždy mě v životě v umění dráždí někdo, kdo přináší hodnoty. Jehož umění není jen jednodenní, není to jen šok. Ale to, které vytvoří něco, co je zajímavé a co zůstává v člověk na delší dobu, pomáhá mu rozvíjet se, přemýšlet a podobně. A právě tito 3 umělci patří do této skupiny," řekl Ĺuboslav Moza, kurátor výstavy. 

Slovenský fotograf Pavol Breier v Praze představil reportážní fotografie ze svých cest do Himalájí. Návštěvníci si tak mohli jejich prostřednictvím vychutnat nezaměnitelnou atmosféru této oblasti i nahlídnout do zdejší kultury. 

"Pavol Breier je famózní fotograf. Není to jen reportážní fotografie. On dělá uměleckou fotografii a věnuje se všemu krásnému, co se dá vyfotografovat a zachytit. Velmi rád cestuje po světě, to je velká devíza a potom má takové poznání. Má buddhistické poznání z Tibetu, z Himaláje, a to přináší. On je dlouholetý pedagog, učí a je perfektní," řekl Ĺuboslav Moza. 

Jako další se z uměleckého tria představil Alojz Drahoš. Slovenský sochař, do jehož tvorby patří např. i plastiky, reliéfy a medaile. Návštěvníci si v Praze mohli prohlédnout hned několik jeho soch z bronzu.

"Ten materiál je mému srdci nejblíže. Ten kovový materiál, bronz, já poslední desetiletí používáme především. I když mezitím pracuji i se dřevem," řekl Alojz Drahoš, akademický sochař. 

Vystavená díla pak doplnil třetí, neméně významný slovenský umělec Stanislav Harangozó. 

"Stanislav Harangozó je excelentní malíř, excelentní výtvarník a ještě excelentnější pedagog. Je to jednoduše hvězda slovenského výtvarného nebe," řekl Ĺuboslav Moza. 

"Ty obrazy nejsou abstraktní, protože se tam nachází konkrétní věci, takže jsou na hranici mezi abstrakcí a reálným světem, i když ten reálný svět je do nich zašifrovaný," řekl Stanislav Harangozó, umělecký malíř. 

Umělec symboly ani barvami nešetřil. Na návštěvníky tak v Domě národnostních menšin čekala opravdu pestrá podívaná.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu