• Načítám...
>

Magistrát představil varianty provizorního mostu

  • 12. října 2018,
  • 19:49,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Osud Libeňského mostu se musí vyřešit co nejrychleji. Podle odborníků je jeho konstrukce za koncem své životnosti. Jak bude vypadat doprava v metropoli, až se most uzavře? Odpověď zná kolegyně Natálie Forsterová.

Reklama

Náměstek primátorky Petr Dolínek představil varianty pro provizorní most, který by sloužil jako náhrada při opravě mostu Libeňského.

"Ta nejlevnější varianta počítá s rozpočtem zhruba 150 milionů korun včetně příprav. Ta náročnější, včetně tramvaje, počítá s až 380 miliony korun," řekl Petr Dolínek, náměstek primátorky hl. m. Prahy.

TSK pracovala hned s několika variantami. V té první se uvažovalo o mostu, který by vedl v ose ulic Komunardů a Thámova v Praze 8. Podle druhé varianty by provizorní stavba vedla z ulice Jateční v Holešovicích přes řeku do Urxovy ulice v Karlíně. Podle třetí varianty pak z Jankovcovy k Invalidovně. Poslední varianta počítá se stavbou provizoria podél Libeňského mostu proti proudu řeky. Právě tuto varianta, která nepočítá s tramvajovým provozem, doporučila TSK městu jako nejvýhodnější.

"Samozřejmě by tam byla zajištěna náhradní autobusová doprava a bezbariérové autobusy by nakládaly lidi na Palmovce a následně by je vykládaly na holešovické straně, takže by to bylo obdobné jako klasické výluky. Bohužel, tato výluka, když se bude opravovat nebo nahrazovat Libeňský most, bude trvat v řádu let," řekl Petr Dolínek. 

Stavbu provizorního mostu podporuje vedení Prahy 7. 

"My především děkujeme TSK, že tuto dokumentaci a varianty připravila. My dlouhodobě říkáme, že při rekonstrukci Libeňského mostu je třeba, aby tam byl provizorní most nejen pro sítě, ale také most, který přenese ten objem veřejné dopravy," řekla Lenka Burgerová, radní MČ Praha 7. 

Podle odborníka na mostní konstrukce Milana Komínka se ale během oprav Libeňského mostu mohou objevit nové skutečnosti o jeho technickém stavu. 

"My jsme v technické radě pro pražské mosty přesvědčeni o tom, že ten stavební stav toho stávajícího mostu je natolik nevyhovující, že jakákoliv oprava, ať už jakkoliv technicky zpracovaná, bude do značné míry velmi problematická," řekl Milan Komínek, odborník na mostní konstrukce. 

Libeňský most z roku 1928 je ve špatném technickém stavu. Politici se v minulosti přeli, zda ho zbourat nebo zrekonstruovat. Definitivně o jeho osudu rozhodne až nové vedení Prahy.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu