• Načítám...
>

V Modřanech si užili sousedské moštování

  • 14. října 2018,
  • 19:54,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Teď se podíváme na pravou sousedskou moštovací slavnost. V sadu u Násirova náměstí se sešli lidé, kteří mají rádi jablíčka. Konalo se tam totiž setkání, v rámci kterého mohli zájemci přímo na místě vyrobit z jablek, které si přinesli, pravý nefalšovaný mošt.

Reklama

K podzimu přeci patří moštovačka. Tu si mohli užít modřanští díky organizaci Na ovoce. Ta uspořádala sousedskou moštovací slavnost. Lidé si na ní mohli donést svá jablka, použít připravené moštovací zařízení a pak už jen točit, mačkat a těšit se na voňavou šťávu z jablek, kterou si ve velkém užívali hlavně ti nejmenší.

"Chtěli jsme dát možnost lidem moštovat jejich vlastní úrodu ze zahrádek, protože ne každý to má doma. Přinesli jsme jablka i navíc, aby si každý mohl mošt vytočit, napít se, dát si, případně si ho odnést s sebou domů," řekl Tomáš Zděblo, vedoucí organizace Na ovoce.

Slavnost se konala v sadu, který založila právě organizace Na ovoce. Ta hledá v Praze místa, kde lze sady ovocných stromů založit a dává tak lidem možnost, aby se o stromy pomohli starat a mohli si pak sklidit vlastní úrodu.

"Staré sady obecně mizí z krajiny, nejen z Prahy. Snažíme se jako jedni z mnoha organizací přispět k tomu, aby se to tak nedělo, pořádáme přednášky, prodáváme ovocné stromy, vysazujeme sady a snažíme se do té péče o sady zapojit místní veřejnost," řekl Tomáš Zděblo.

Organizaci se podařilo založit v Praze už několik sadů, jen v loňském roce vysadila na 150 ovocných stromů. Podobné akce, jako je moštování, pak mají ukázat výhody zakládání takových sadů ve městech. Ruku k dílu přidaly i další organizace. Děti se třeba mohly dozvědět zajímavosti ze života včel.

"Máme plástve z vosku a do nich včela nosí ten pyl s tou šťávou a dělá z toho med. Medem krmí královnu, larvy a také jí to berou lidi" řekl Václav Kučera, pracovník Ekocentra Koniklec.

"Ona toho medu dokáže vytvořit hodně, takže jí nevadí, když trošku medu lidem dá. U čmeláků je to naopak. Ti nám pomáhají opylovat, ale toho medu vytvoří tak akorát pro ty své larvičky," řekla Tereza Součková, koordinátorka programů Ekocentra Koniklec.

Kromě toho organizace na místě založila přístřešky pro škvory. Ti jsou totiž postrachem mšic a dalších škůdců a pomáhají tak sady chránit před napadením. Přátelskou rodinnou atmosféru akce podpořili muzikanti složení z místních obyvatel. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu