• Načítám...
>

Divadlo Říše loutek zahájilo 99. sezónu

  • 14. října 2018,
  • 20:11,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Divadlo Říše loutek zahájilo svou devadesátou devátou sezónu. Jak jinak, než představením pro děti. Divadlo má za sebou 212 premiér a odehrálo už více než devět tisíc představení. Soubor, který se skládá výhradně z amatérských členů, už hostoval ve Francii, Německu nebo také v Irsku.

Reklama

99. sezóna odstartovala v Divadle Říše loutek v Praze. Děti se přišly podívat na pohádku O perníkové chaloupce. V té, kromě ježibaby, vystoupil i ježidědek. Už teď ale soubor připravuje pro děti nový kus.

"My máme na repertoáru asi 14 her, nejvíce pro ty nejmenší děti od 3 do 5 let a teď připravujeme pohádku, která se bude jmenovat Ježečci, bude to maňásková pohádka také pro ty nejmenší, ale asi to nestihneme do konce roku, takže premiéra bude až v příštím roce," řekla Žofie Janatová, předsedkyně Divadla Říše loutek.

Některé loutkové pohádky hraje soubor už desítky let. Kromě tradičních marionet hraje divadlo také s maňásky, například oblíbenou pohádku O pejskovi a kočičce.

"Protože to hrajeme dost často, tak toto už je třetí vydání těch loutek a bude potřeba i čtvrté. Dětem se to pořád líbí," řekla Žofie Janatová.

"Jak dlouho taková loutka vydrží?"

"Já mám pocit, že už jsme měli 700 repríz a je to od roku 1972," řekla Žofie Janatová.

S nástupem digitální zábavy je stále těžší udržet pozornost diváka. Říši loutek se to ale pořád daří. Také díky kvalitnímu technickému vybavení, které dětem nabídne hudbu, světla i zajímavý hlasový projev.

"Ta nabídka pro děti je dnes obrovská, není to tak, jak to bývalo dřív, že jsme měli vyprodáno během týdne na celý měsíc, dnes je to trošku složitější. Chceme zaujmout barevností, výpravností těch věcí, máme nová světla, takže budeme svítit jinak, než je tradiční," řekl Vladimír Hruška, umělecký vedoucí Divadla Říše loutek.

Amatérský soubor nadšenců za bohatou éru připravil a odehrál 212 premiér. Má za sebou více než 9 tisíc představení a své umění předvedl také ve Francii, Německu, Irsku, ale i ve východních zemích, například na Slovensku nebo na Ukrajině. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu