• Načítám...
>

Cirk La Putyka poukazuje na ADHD

  • 16. října 2018,
  • 20:24,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

V prostoru Jatka78 bude k vidění nové představení se kterými veřejnost seznámil známý novocirkusový soubor Cirk La Putyka. Téma je zaměřené na lidskou osobnost a tzv. poruchu pozornosti s hyperaktivitou známou pod zkratkou ADHD.

Reklama

Soubor Cirk La Putyka seznámil veřejnost s novým představením. To se v hlavě režiséra Rostislava Nováka ml. zrodilo před 3 lety a je tentokrát trochu netradičně zaměřené na tzv. poruchu ADHD.

"Je to vrozená záležitost, je to dané už někdy v prenatálním vývoji, takže je to něco, za co se těžko dá schovat nevychovanost, je to obtíž, která přichází už často s narozením dítěte. Lidé s ADHD jsou lidé, kterým se hůř daří dokončovat věci, velice snadno se nechají rozptýlit okolím," řekla Lenka Krejčová - psycholožka.

"Já sám jsem diagnostikovaný ADHD už od svých 2, 5 let a mám syna, který má také diagnózu ADHD. To je ten hlavní motiv, ta osobní zkušenost a hlavně žánr nového cirkusu pro mě splňuje to, jak já s touto poruchou mohu pracovat - fyzicky, kreativně, pro mě je to záchrana," řekl Rostislav Novák ml. - režisér.

Smyslem představení je přiblížit veřejnosti problematiku ADHD.

"ADHD je strašně o podpoře, nejen v rodině, ale i v tom okolí. Pro mě je to primárně hledání cesty, jak ADHD využít pro něco pozitivního," řekl Rostislav Novák ml.

Představení je netradiční nejen svým tématem. Oproti ostatním, novocirkusovým představením, které od souboru Cirk La Putyka známe, se liší v několika věcech.

"Poprvé pracuji s jinými cirkusovými technikami, než do té doby. Poprvé pracuji s akrobatem na čínské tyči, poprvé se u nás objeví hair hanging, poprvé se na jevišti objeví žonglování v takovéhle podobě a v takovém rozsahu jako teď a pro mě ten celý projekt, který teď dělám, je ukázka toho, jak já vnímám žánr nového cirkusu teď, v tuto chvíli, takže je to hodně specifické v tom, jak se ty žánry prolínají od toho mluveného slova přes hudbu, přes to vizuálno, přes tu akrobacii," řekl Rostislav Novák ml.

Celkem je do konce listopadu naplánováno 10 představení.

"Pak se plánuje výjezd, budeme mít evropskou premiéru ve Francii v Marseille, pak se vracíme do Prahy na 10 představení v březnu a když to bude fungovat pro diváky, tak bychom rádi toto představení hráli co nejčastěji. Když je to ADHD, tak by se to mělo hrát každý den," řekl Rostislav Novák ml.

Nové představení souboru Cirk La Putyka ADHD můžete vidět v pražském prostoru Jatka78. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu