• Načítám...
>

Skončí autobusová linka pro invalidy H1?

  • 17. října 2018,
  • 10:01,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Pražské autobusové lince H1, která je výhradně určena pro přepravu většího množství vozíčkářů, hrozí zánik. Podle organizátora pražské dopravy ROPID je provoz velmi nákladný a spoje jsou využívané minimálně. Zástupci sdružení vozíčkářů zatím s návrhem na zrušení linky nesouhlasí. O budoucnosti tak pravděpodobně rozhodne nová Rada hl. m. Prahy.

Reklama

Okolo 6 milionů korun za rok stojí provoz autobusové linky H1, která je určena pro přepravu většího množství osob se sníženou schopností pohybu a orientace. Jedná se o jednu z nejdelších linek. Autobusy jezdí z Chodova přes centrum města na Černý Most a zpět.

"Za jednoho přepraveného vozíčkáře je to až 900 korun, což je poměrně hodně, když to srovnáme s ostatními službami, kdy je třeba vozíme malými mikrobusy. Pak je to výrazně levnější," řekl Filip Drápal, tiskový mluvčí ROPID. 

Autobusová linka H1 jezdí výhradně v pracovních dnech, a to sedmkrát denně. Zatímco tramvaje a autobusy zpravidla praskají ve špičce ve švech, tento speciální spoj, který jede v průměru hodinu a půl, obvykle veze jen pár cestujících.

"Zatím ten postoj cestujících je takový, že nic rušit ani měnit nechtějí, protože to prostě občas používají. Ale z našeho pohledu je to opravdu velmi vysoká cena za to, že přepravíme jednoho cestujícího, byť je spokojený. Tyto prostředky mohou být samozřejmě využity efektivněji," řekl Filip Drápal.

Organizátor pražské dopravy počítá to budoucna spíše se zavedením kombinované dopravy s využitím mikrobusů. 

"V části té trasy by zůstal provoz v nějakém omezeném režimu. Ale ve zbytku by právě častěji jezdily ty malé mikrobusy, které mohou jezdit častěji, jezdí výrazně levněji a samozřejmě sice nepřepraví tolik vozíčkářů najednou, nicméně mohou zajet i tam, kam se ten velký autobus nedostane," řekl Filip Drápal.

V případě, že by opravdu došlo ke zrušení této linky, mohou osoby se sníženou pohyblivostí využít běžné spoje, které jsou však schopny přepravit maximálně jednoho vozíčkáře. Jaká bude konečná podoba linka H1 rozhodne pravděpodobně až nově sestavená Rada hl. m. Prahy.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu