• Načítám...
>

Čína má zájem o pražské a středočeské firmy

  • 18. října 2018,
  • 22:20,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Nová hedvábná stezka. Pod tímto názvem se konala konference, které se zúčastnili zástupci českých a čínských firem. Právě zde se představili i pražské a středočeské společnosti, které se podílejí na rozvoji a spolupráci s technologickým parkem v městě Cangzhou v provincii Che-pej.

Reklama

Moderní technologický park ve městě Cangzhou o rozloze 37 kilometrů čtverečních je zaměřen na inovace v oblasti letectví ale i dalších odvětví. Právě zástupci tohoto centra a političtí představitelé města plánují prohloubit spolupráci s pražskými a středočeskými firmami, které jsou známé kvalitními výrobky a výhodnější cenou v porovnání se západními zeměmi.

"Naše technologická zóna, kterou nazýváme farma, se dělí na 3 části. První se věnuje technologickým zařízením např. z oblasti zdravotní nebo 3D tiskárnám. Druhá část se věnuje především letectví a třetí část je zaměřena na ekologii a ochranu přírody," řekl Mei Shitong, starosta Cangzhou.

"Jak jsem měla možnost nahlédnout do katalogu, který jsme ještě dostali k dispozici, tak se zabývají i otázkou robotizace, což já myslím, že je také prostor pro vzájemnou spolupráci, protože si myslím, že to je velká budoucnost," řekla Eva Kislingerová, náměstkyně primátorky hl. m. Prahy. 

Podle Antonína Koláře, který zastupuje české společnosti v Číně, je největší poptávka po technologiích zaměřených na letadla, dále školení pilotů nebo po tradičních českých potravinách.

"Zaměřujeme se na podporu a servis pro české zákazníky, kteří chtějí vyhledat partnery v Číně, ať už chtějí snížit výrobní náklady nebo chtějí vyvézt své výrobky do Číny. Naše společnosti Getorato se zaměřuje na vyhledání partnera na čínské straně. Zprostředkujeme veškerý servis od vzorkování, přes finanční toky až po konečný import a export mezi Čínskou a Českou republikou," řekl Antonín Kovář, jednatel společnosti Getorato. 

Poptávka čínských firem není jen po českých technologiích. Např. pražská společnost Bluetouch zaznamenává zvýšený zájem o české pivo, víno a nealkoholické nápoje.

"Zaměřili jsme se vyloženě na nápoje a alkoholické nápoje. Začali jsme s vínem, takže nabízíme 2 značky moravského vína. Dále jsme podepsali smlouvu s největším českým výrobcem absinthu a třetí věc, kterou jsme nově připravili letos, je pivo," řekl Marek Vyskočil, majitel společnosti Bluetouch.

Motivace zástupců provincie Che-pej s našimi firmami není náhodná. Právě tento region získal v roce 1956 od československé vlády téměř 700 traktorů v době, kdy Čína trpěla kritickým nedostatkem zemědělských plodin a potravin.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu