• Načítám...
>

Pražská galerie přináší výstavu o bytové politice

  • 18. října 2018,
  • 23:03,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Pražská Galerie Jaroslava Fragnera přináší výstavu s názvem Jak jsme chtěli bydlet. Expozice se zaměřuje výhradně na bytovou politiku v době první republiky.

Reklama

U příležitosti 100. výročí vzniku Československé republiky hostí pražská Galerie Jaroslava Fragnera výstavu zaměřenou na architektury bydlení a podporu bytové výstavby v období první republiky. Návštěvníci si tak mohou prohlédnout modely některých realizovaných i nerealizovaných projektů této doby, která byla v mnohých ohledech pro tuto oblast průlomová.

"Bydlení začalo být přítomno ve veřejném prostoru, politici začali věnovat svou pozornost, architekti, byla soutěž o nejmenší byt. Stát začal podporovat bytovou výstavbu, protože se lidé stěhovali do měst a architektura byla tehdy na skutečně evropské špičce, takže i za tu krátkou dobu té první republiky se stačila zrealizovat celá řada velmi zajímavých projektů sociálního bydlení. Sociální aspekt byl velmi důležitý," řekla Daniela Grabmüllerová, ředitelka Odb. mezinárodních vztahů MMR ČR.

Výstava tak představuje i několik příkladů družstevního bydlení. Prostřednictvím 6 modelů architekti znázorňují třeba velikosti některých městských bloků. Jedním z nich je i model pavlačového domu v Holešovicích, který je dílem architektů Alberta Libra a Jiřího Kana. 

"Ten projekt je zajímavý tím, že reagoval na zákon o bydlení, který stanovoval minimální velikosti pro sociální bydlení, které v tu dobu představovalo 24 metrů pro hlavní obytnou místnost a 10 metrů pro druhou obytnou místnost, tedy dohromady 34 metrů čtverečních celkově pro ten byt," řekl David Tichý, kurátor výstavy. 

Konkrétní představu o velikosti takového bytu pak nabízí půdorys znázorněný na podlaze. Formou 6 modelů a několika informačních tabulí si ale výstava klade za cíl připomenout veřejnosti, jakým způsobem se za první republiky přistupovalo k bytové politice, k její architektuře a k celkové podpoře dostupného bydlení. Výstava s názvem Jak jsme chtěli bydlet v pražské Galerii Jaroslava Fragnera potrvá až do 18. listopadu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu