• Načítám...
>

Bankéři vyrazili do škol už po páté

  • 22. října 2018,
  • 9:45,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Pod hlavičkou České bankovní asociace už popáté vyrazili bankéři do škol varovat před nebezpečím na síti. Do projektu se letos zapojilo 29 základních a 12 středních škol.

Reklama

Uživatelů internetu v ČR stále přibývá a to hlavně v řadách těch nejmladších. V současné době má jen mobilní přístup na síť 97% dětí. V rámci projektu České bankovní asociace, Bankéři jdou do škol, vyrazili už popáté vrcholoví manažeři bank mezi mladé lidi. 

"Hlavním cílem je seznámit děti s informacemi z oblasti krypto bezpečnosti. Trochu jim otevřít oči, předat praktické informace," řekl Přemysl Valouch, ředitel personálního bankovnictví.

Ty se týkaly hlavně bezpečného chování na sociálních sítích ale i dostatečného zabezpečení bankovních účtů. 

"Někdy, co se týká bezpečnosti, ty informace, které tady slyším, mě až děsí. Konkrétní bych mohl být třeba při tom, když popisují, jak ukládají karty a PINy, jak blízko je mají u sebe a pak je jednoduché ty věci zneužít i v rámci rodiny. Probíráme ukázky toho, jak vypadá zneužití, jak se dá zneužít internetové bankovnictví, jak vypadá pharming, jak vypadá phishing a podobně," řekl Přemysl Valouch. 

Osvětu o kyber bezpečnosti se letos vydalo hlásat 50 bankéřů do více než 40 škol. Jednou z nich byla už tradičně také ZŠ Vratislavova v Praze.

"Když jsme o tom projektu slyšeli poprvé, byli jsme trochu nejistí, jestli to vůbec bude mít nějaký smysl. Viděli jsme, že to smysl má. Ta první přidaná hodnota je ta, že do školy přijde neznámý člověk. Je to člověk z oboru a začne těm dětem vysvětlovat, co on sám zažívá. V tu chvíli je to i pro ty žáky zajímavější, protože poslouchají informace přímo od zdroje," řekl Pavel Martinovský, zástupce ředitele ZŠ Vratislavova. 

"Přínos by byl uvědomit si, že tam nějaká rizika jsou, že třeba používání mobilů a počítačů jen tak, svéhlavě, na internetové bankovnictví, nemusí být vždy zárukou bezpečného prostředí. Zvlášť, když oni dělají na telefonech úplně vše. Je dobré si uvědomit, že tam ta rizika jsou a počítat s tím," řekla Martina Poláčková, učitelka na ZŠ Vratislavova.

S rychle přibývajícími uživateli internetu a možnostmi jeho využití přibývá i nástrah, které jim na sítí hrozí. Česká veřejnost ale kyber bezpečnost stále podceňuje. Česká bankovní asociace uživatelům doporučuje alespoň pravidelně měnit přístupová hesla a PIN kódy a zabezpečit si i chytré telefony.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu