• Načítám...
>

Kostel sv. Ludmily byl posvěcen před 125 lety

  • 23. října 2018,
  • 18:23,
  • PRAHA,
  • Lenka Castillo

8. října uplynulo 125 let od posvěcení kostela sv. Ludmily v Praze na náměstí Míru. V den slavného výročí byl do vinohradského chrámu uveden symbolicky i nový kněz. Právě on nám o kostele popovídal a nezapomněli jsme se podívat ani na nově zrestaurované svatoludmilské varhany.

Reklama

V 19. století městská rada Královských Vinohrad kvůli přibývající katolické komunitě rozhodla postavit nový kostel. Tak povolala architekta Josefa Mockera. Ten do 5 let vybudoval reprezentativní chrám. Od jeho posvěcení v říjnu uplynulo 125 let.

"Samotný slavný den byl toho 8. října roku 1893, kdy slavnostně tento chrám byl otevřen za velké účasti veřejnosti," řekl Jakub Berka, farář. 

Součástí slavného výročí posvěcení kostela bylo i žehnání varhan, které jsou o 5 let mladší. Varhany v kostele sv. Ludmily jsou jedním z mála českých hudebních nástrojů, který se zachoval prakticky ve zcela původním stavu. 

"Mají 46 rejstříků, 3 manuály a přes 3 tisíce píšťal. V současné době je to vrcholný nástroj tohoto místa," řekl Jakub Berka. 

Postaveny byly v roce 1898 pražským varhanářem Emanuelem Štěpánem Petrem. Za návrhem varhanní skříně stojí opět architekt Josef Mocker. V letech 2016 až 2018 prošly kompletní rekonstrukcí. Půdorys kostela má tvar kříže. Kromě impozantního hlavního oltáře okouzlí návštěvníky kostela bohatě zdobené fresky nebo skleněné vitráže.

"Na tom se podílela řada umělců. Zvlášť u těch vitráží tam máte sekvence samotného Mockera, ale zároveň i Ženíška," řekl Jakub Berka. 

Dvě šedesátimetrové věže raně gotického chrámu nesou 2 zvony. Ty se dnes používají ke svolávání věřících na bohoslužbu. Kostel s imponující fasádou a monumentálním vchodem nad rozlehlými kamennými schody může veřejnost obdivovat při tradičních bohoslužbách od pondělí do neděle a také třeba o vánočních svátcích. 

"Jak známo, tady na náměstí Míru jsou ty adventní a vánoční trhy, takže plánujeme, že lidé, kteří budou tam, mohou také vejít do kostela, podívat se, na chvíli se ztišit a vnímat tu adventní atmosféru," řekl Jakub Berka. 

Je zřejmé, že rozhodnutí šlechtičny Ludmily a jejího chotě Bořivoje zavést ve svých zemích křesťanství, mělo a stále má v naší zemi následky nejen v kulturním rozvoji.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu