• Načítám...
>

Žlutá stuha má pomoci pejskařům

  • 30. října 2018,
  • 17:33,
  • PRAHA,
  • Redakce

Žluté stužky na psích vodítkách. To je švédský projekt Yellow Dog, který pomáhá majitelům psů upozornit kolemjdoucí, aby jejich psy nehladili. Lidé toto upozornění v podobě žluté mašle příliš neznají.

Reklama

Švédský projekt Yellow Dog vznikl v roce 2012 na pomoc pejskařům, kteří z určitého důvodu nechtějí, aby lidé sahali na jejich psa. Žlutá stuha na vodítku už z dálky signalizuje, aby si kolemjdoucí psa nevšímali. Zdeňka Furst, propagátorka projektu pro ČR, vysvětluje v jakých případech se stuhy používají. 

"Ty nejčastější důvody jsou to, že ten pes je třeba bázlivý. Je adoptovaný čerstvě z útulku a nový majitel vůbec neví, jak ten pes bude na některé věci reagovat. Potom určitě pes, který je po operaci a vyžaduje klidový režim, tak je nežádoucí, aby k němu přiběhl nějaký rozlítaný pes, skočil na něj a způsobil mu třeba nějakou komplikaci, stejně jako nemocní staří pejskové. Stejně tak se používá třeba u hárajících fen," řekla Zdenka Fürst, propagátorka projektu Yellow Dog. 

Osvětu o projektu pomáhají šířit dobrovolníci formou roznášení letáků nebo jejich sdílením na sociálních sítích. Označení psa, který potřebuje prostor, není nijak nákladné. Stačí k tomu žlutá stužka z galanterie. Mašle se jednoduše uváže kolem vodítka či obojku. Skutečnost, že lidé označení neznají, potvrzuje Adéla Kočová. 

"Viděla jsem to asi jednou a používala jsem to také jen jednou, když jsem měla bázlivou fenku Huskyho, která se opravdu bála lidí a jakéhokoliv kontaktu. Ale efekt byl víceméně nulový, protože jsem to musela každému na potkání vysvětlovat," řekla Adéla Kočová, pejkařska.

V případě, že potkáte psa se žlutou stuhou, nevšímejte si ho. Majitel má pro to dobrý důvod.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu