• Načítám...
>

Dopravní podnik pokřtil další tramvaj

  • 6. listopadu 2018,
  • 21:35,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Prahu brázdí tramvaj pojmenovaná po Eustachu Mölzerovi. Tehdejší předseda správní rady Elektrických podniků se v roce 1927 výrazně podílel na zavedení trolejbusů v Praze.

Reklama

V pořadí šestou tramvaj 15T pojmenoval Dopravní podnik hlavního města Prahy po další významné osobnosti z prostřední městské hromadné dopravy. Cestující mohou pojmenované tramvaje poznat podle speciálního polepu a evidenčního čísla. Ta s číslem 9278 nese jméno po Eustachu Mölzerovi.

"On byl předseda správní rady Elektrických podniků, což je přímý předchůdce DP a fungoval v době, kdy došlo k jednomu z největších rozvojů všech dob hromadné dopravy, jsou to tzv. Zlatá třicátá léta, kdy došlo k obrovskému rozšiřování tramvajové dopravy, zavedení trolejbusu, definitivnímu zavedení autobusů a reálně se připravovala výstavba podzemní dráhy," řekl Jan Šurovský, vedoucí jednotky historická vozidla DP hl. m. Prahy.

Slavnostního křtu se zúčastnil také pravnuk Eustacha Mölzera.

"Já jsem pradědečka nezažil, protože jsem se narodil 13 let po jeho smrti, takže mé vzpomínky jsou zprostředkované přes babičku, což byla jeho dcera," řekl Michal Vítek, pravnuk.

První tramvaj byla v Praze pojmenována v roce 2017 a nesla jméno Václava Pšeničky.

"Byl to zaměstnanec DP a získal stříbrnou medaili na olympijských hrách v LA v roce 1932. Na tu cestu, protože v době hospodářské krize sportovci nemohli jen tak odjet, přispěli i zaměstnanci DP," řekl Petr Malík, vedoucí oddělení marketingu DP hl. m. Prahy.

Do pomyslné síně tramvajové slávy patří také např. český vynálezce František Křižík, košířský starosta Matěj Hlaváček nebo první ředitel Elektrických podniků František Pelikán. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu