• Načítám...
>

V Zoo Praha se zvířata u jídla zabaví

  • 8. listopadu 2018,
  • 14:40,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Teď se podíváme, jak se krmí zvířata v zoo. S nástupem podzimu totiž chovatelé využívají spadané listí, aby do něj několika druhům primátů schovali jídlo. Tato zábavná forma krmení se nazývá Enrichment a v zoo se tak snaží krmit mnoho zvířat.

Reklama

Enrichment, tedy obohacení života zvířat, má více podob. Např. krmení může proběhnout i zábavnou formou. V pražské Zoo teď s nástupem podzimu např. schovávají primátům jídlo do kup s listím. Zvířata se nakrmí ale zároveň jsou zapojeni do činnosti.

"Je to kvůli tomu, abychom ta zvířata více zabavili, aby jen nepřišla do výběhu nebo k miskám a nesežrala do krmení z jedné hromady. Takto, když jim to poschováváme, oni potom mají delší čas na tu zábavu, kdy musí chodit po výběhu, hledat ty kousky potravy a tím se zabavují. Je to něco podobného jako v přírodě, když se pohybují po svém teritoriu a hledají potravu. Tam také nemají vše na jednom místě," řekl David Vala, chovatel. 

Podle chovatelů je pro zvířata důležitý pohyb a vzájemná interakce, které se jim při enrichmentu dostává bohatě. Např. chápaní se u jídla hašteří a často dochází i k menším šarvátkám o nalezenou potravu. Když jde o jídlo, neznají bratra. 

"Oni si mezi tím pobíhají a u těch hromad se zdržují podle toho, jak mají nastavenou hierarchii. Mohli jsme to vidět, když tam přiběhl samec, tak ta submisivní zvířata odběhla k jiné hromadě, protože věděla, že i pokud by si něco našla, pravděpodobně by o to přišla," řekl David Vala. 

O něco klidnější jsou guerézy, které si u kupy listí posedají jako rodina. I když vztahy u stolování fungují jinak než u člověka, na to, jestli mají mláďata hlad, rodiče příliš nehledí. 

"I když mají to krmení ve vnitřní expozici v miskách, tak si sednou, pokud tam jde o něco, co hodně preferují, je možné, že ta dospělá samice nebo samec mláděti třeba přebere tu potravu a vezme si ji sám pro sebe," řekl David Vala. 

Zoologická zahrada tento způsob krmení aplikuje u mnoha zvířat. Chovatelé se takto snaží zabavit i šimpanze. Zpestření ale uvítají i větší zvířata, např. sloni.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu