• Načítám...
>

Netrpělivost srdce ve Stavovském divadle

  • 8. listopadu 2018,
  • 15:50,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Netrpělivost srdce, tak se jmenuje mistrovský román rakouského prozaika a esejisty Stefana Zweiga, který mohou diváci vidět ve Stavovském divadle. Na jeviště jej převedl Daniel Špinar. Přestože se děj odehrává během první světové války, příběh si týká i současné doby, a to lidí, kteří neumí říci ne a dostávají se tak do nepříjemných situací.

Reklama

Anton Hofmiller je poručík od hulánů a vede posádku v ospalém městečku během první světové války. Je pozván na slavnostní recepci do domu pána Kekesfalvy z místní honorace. Na této večeři vyzve k tanci jeho dceru Editu aniž tuší, že je téměř neschopna chůze.

"Hraji postavu Antona Hofmillera, což je mladý, pětadvacetiletý poručík, který tak trochu neví co se svým životem. Je to kluk, který nedokáže nahlas říkat to, co si myslí, nedokáže říkat "ne" a nechá se řídit ostatními. Je to vlastně trochu nedospělý člověk. Chtěl bych tam ukázat trochu to, co je v každém z nás, že nejsme schopni třeba svému nadřízenému, mamince nebo kamarádům říci svůj vlastní názor," řekl Radúz Mácha, poručík Anton Hofmiller. 

Jezdecký poručík, který je svým faux pas zdrcen, se snaží situaci napravit. Místo toho se ale zaplétá do pasti svých soucitných gest, až v dívce vzbudí lásku. V roli její sestřenice, která se o ní stará, vystupuje Jana Stryková. 

"Dělám jí společnici, nejlepší kamarádku, starám se oni. Zároveň je to ale práce velice náročná vzhledem k tomu, že jde o postiženou dívku," řekla Jana Stryková, sestřenice Edity. 

Román rakouského prozaika a esejisty Stefana Zweiga převedl na jeviště divadelní režisér Daniel Špinar.

"Já bych řekl, že je to takový rakousko-uherský horor, za mě i trochu cynicky vtipný. Ale samozřejmě poté, co se to láme v takovou tragédii, tak bych si přál, aby se každý zamyslel nad tím, jak funguje ve svém životě a nakolik bývá válcován ostatními," řekl Daniel Špinar, režisér. 

Termíny představení, které se hraje ve Stavovském divadle, nalezou zájemci na webových stránkách Národního divadla.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu