• Načítám...
>

Strážníci si posvítili na chodce a cyklisty

  • 9. listopadu 2018,
  • 14:10,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Praha, společně s Městskou policií a BESIP, provádí kontroly chodců, cyklistů a uživatelů koloběžek. Preventivně informativní akce upozorňuje na správné osvětlení a viditelnost. A to zejména v ranních a podvečerních hodinách.

Reklama

Městská policie společně s BESIP a zástupci Odboru dopravy hl. m. Prahy v těchto dnech kontrolují cyklisty, chodce a třeba i uživatele koloběžek. 

"Cílem této preventivní akce s názvem Nejezdi jako netopejr je upozornit na to, jak být správně osvětlený, jak správně rozmístit reflexní prvky na svém dopravním prostředku. Tato akce se koná již počtvrté a koná se vždy ve spolupráci s Městskou policií," řekla Lucie Chadrabová, Odbor dopravy Magistrátu hl. m. Prahy.

A tak policisté zastavovali projíždějící cyklisty a upozorňovali je na to, jak má být kolo vybaveno, aby bylo dobře vidět. 

"Vpředu má být umístěna bílá odrazka na řídítkách nebo těsně pod nimi, vzadu červená odrazka. Ve výpletech kol a na pedálech by měla být oranžová odrazka, která může být nahrazena jakýmkoliv jiným reflexním materiálem, tzn. na nohavicích, na patách a podobně," řekla Eva Lejčarová, oddělení prevence Městské policie hl. m. Prahy. 

Při snížené viditelnosti je cyklista povinen mít na kole i světlo. Ve předu bílé, vzadu červené. Světla by zároveň neměla být příliš intenzivní, aby neoslňovala jiné řidiče. Chodci jsou ze zákona povinni být označeni reflexním prvkem pouze mimo obec. Policisté ale doporučují použít reflexní prvky i ve městě.

"Chodci pokud jsou v tmavém oblečení, jsou velice špatně rozeznatelní od okolního prostředí. Řidiči může být rozespalý, nemusí se plně věnovat řízení a podobně, takže je dobré, aby si ti chodci uvědomili, že i v tom městě je jakýkoliv reflexní prvek dobré mít," řekla Eva Lejčarová. 

Podle policie se vybavenost světly a reflexními prvky u cyklistů, ale i u chodců, rok od roku zlepšuje. Přes to je ale stále na čem pracovat.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu