• Načítám...
>

Regulační řád pro smogové situace nebude

  • 9. listopadu 2018,
  • 19:36,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Praha nevydá regulační řád pro smogové situace. Pracovní skupina, která tento řád připravovala, se rozhodla nepokračovat v jeho další přípravě. Podle ní by jakákoliv regulace dopravy znamenala nadměrné riziko dopravního kolapsu.

Reklama

Pracovní skupina, která připravovala regulační řád přes rok a půl, nedoporučila jeho přijetí. Regulační řád měl pomoci hlavnímu městu v případě smogové situace. 

"Ukázalo se, že by to mohlo tu situaci se stavem ovzduší zhoršit vzhledem k tomu, že nejsou objízdné trasy pro kamiony," řekla Jana Plamínková, radní hl. m. Prahy. 

Obce, přes které měly vést objízdné trasy, to zcela odmítají. Stejně jako PČR nebo Ministerstvo dopravy. 

"Zmatky, které by mohly nastat, by mohly vést k tomu, že by se ta situace naopak zhoršila," řekla Jana Plamínková.

Jakékoliv regulace už dříve kritizovali opoziční zastupitelé.

"Pokud chceme řešit smogovou situaci, pokud chceme řešit dopravní situaci v hlavním městě, musíme dostavět vnější a vnitřní okruh, musíme mít záchytná parkoviště," řekla Alexandra Udženija, bývalá zastupitelka hl. m. Prahy. 

Podle radní Jany Plamínkové se ukázalo, že je nutné pracovat na programu zlepšování kvality ovzduší a předcházet tak smogu. Město by se také, společně s policií, mělo soustředit na intenzivní kontroly aut, která ovzduší nejvíce znečišťují.

"Moje osobní doporučení by bylo teď opravdu asi ten regulační řád uložit k ledu a soustředit se na odstraňování z provozu těch vozidel, která to ovzduší nejvíce znečišťují, což, jak se ukazuje, jsou vozidla s poškozeným nebo odmontovaným filtrem pevných částic," řekla Jana Plamínková.

Ani MHD zdarma v případě smogové situace není řešení, protože kapacita MHD je takřka vyčerpána.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu