• Načítám...
>

Podvodní ragby není pro slabší povahy

  • 12. listopadu 2018,
  • 12:01,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Pokud vás přestalo bavit plavání či klasické potápění a hledáte nějakou zajímavou alternativu, měli byste vyzkoušet podvodní ragby. Slyšíte správně. Tento sport se hraje od 60. let 20. století a vznikl v Německu. K nám se postupně dostává. Jediný pražský tým, ke kterému se mohou zájemci přidat, je v TJ ČZU Praha, který pravidelně trénuje v Suchdolském plaveckém bazénu.

Reklama

Kombinace potápění, plavání, ragby a zápasu. Tak by se dal stručně charakterizovat tento podivný ale zároveň zajímavý sport, tedy podvodní ragby. Jak probíhá takový trénink jsme se vydali zjistit na suchdolský plavecký bazén, kde se pravidelně schází tým TJ ČZU Praha, který se úspěšně pohybuje mezi nejlepšími v Evropské mezinárodní lize. 

"Tady není to nejdůležitější to, jak dlouho vydržím pod vodou, ale jak rychle si třeba umím stlačit ten tep, abych dokázal nabrat dostatek kyslíku a znovu se tam ponořil," řekl Vít Orava, kapitán pražského týmu. 

V zápasech proti sobě nastupuje 6 hráčů na každé straně. Tři z nich jsou na dně bazénu a další tři jsou na hladině připraveni okamžitě střídat své spoluhráče, kteří se potřebují nadechnout. Výměna musí být načasována tak, aby nedošlo k tomu, že pod vodou chybí hráč. Hrozila by tak přesilovka protivníka. 

"Důležité je, že člověk se musí naučit splývat s vodou, každý pohyb musí být efektivní. A např. používat okraje, ať už dno nebo okraj bazénu, odrážet se od toho a tím šetřit energii. Nezdá se to, ale my se pořád od něčeho odrážíme," řekl Vít Orava. 

Přestože je tento sport velmi kontaktní, hráči mohou útočit jen na toho, kdo v danou chvíli drží míč. Majitel balónu může útočit na každého. Zakázáno je strhávání masky, šnorchlu, tahání za plavky nebo škrcení. V případě faulu je hráč vyloučen na 2 minuty, nebo, pokud došlo k porušení pravidel v bezprostředním ohrožení branky, jede se nájezd jeden na jednoho, který trvá 45 sekund. 

"S tím, že ten útočník má takovou výhodu, že během těch 45 vteřin se může i nadechnout. Ten bránící hráč by měl být celou dobu dole," řekl Vít Orava. 

Gumový balón je naplněn solným roztokem a tím pádem pomalu klesá ke dnu rychlostí 1 metr za 5 vteřin. Je navržen tak, aby jeho držení při soubojích nebylo jednoduché. 

"Velikostně je přibližně jako balón na házenou, takže se dá chytnout do ruky, ale jen tak tak. Takže když mi do něj někdo kopne, vypadne mi," řekl Vít Orava. 

Ani my jsme neodolali a přijali jsme výzvu zahrát si tréninkový zápas proti berounskému týmu. Nejprve mám problém se správným dýcháním skrze šnorchl a následně s orientací ohledně toho, kde je míč. Hra se rychle přelévá zleva doprava. Po několika minutách se konečně dostávám do zápasu. Přestože běžně pod vodou vydržím i jednu minutu, při soubojích o míč vydržím maximálně 15 až 20 sekund. Občas schytám loket do hlavy nebo úder na tělo. Pocit, že to mohu soupeři hned vrátit, mě dostatečně uklidňuje. Nejsilnější zážitek však prožívám při umisťování míče do koše soupeře za pomoci spoluhráče i přes bariéru dvou vypracovaných těl. Pro zájemce, kteří by si rádi vyzkoušeli tento sport na vlastní kůži, jsou připravené pravidelné večerní tréninky třikrát týdně.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu