• Načítám...
>

Pražští rozhodčí trénovali krizové situace

  • 12. listopadu 2018,
  • 17:45,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Nejen fotbalisté ale i rozhodčí mají své tréninky. Jak takový trénink krizových situací na hřišti probíhá jsme se vydali podívat s naší kamerou.

Reklama

Jak se zachovat v krizových situacích na hřišti trénovali rozhodčí pražských fotbalových soutěží. Sešlo se jich 25 a cvičilo se několik modelových situací.

"Dnes máme na programu řešení něčeho, čemu říkáme krizové situace na hrací ploše, takže si budeme modelovat nějaké standardní herní situace, které rozhodčí bude muset vyřešit po stránce pravidel a pak mu to ještě zkomplikujeme nějakým strkáním mezi hráči, protesty a podobnými věcmi. Budeme to natáčet na video a po skončení semináře to s nimi budeme pouštět, rozebírat to a radit, co mohlo být lepší a co naopak zachovat," řekl Václav Mitáš, vedoucí vzdělávacího programu pro rozhodčí. 

Pražští rozhodčí mohou své dovednosti trénovat ve 2 vzdělávacích programech. 

"Jednomu říkáme Vzdělávací program pro rozhodčí. Ten je připraven pro rozhodčí, kteří řídí Pražský přebor a vyšší soutěže. Ti jsou tady dnes. Děláme to proto, abychom docílili lepších výkonů na hrací ploše a také proto, abychom jim trochu pomohli v profesním růstu. Druhý projekt se jmenuje Akademie rozhodčích. Ten je pro úplné nováčky v Praze, když se někdo mezi rozhodčí přihlásí, a my nové rozhodčí velmi vítáme, tak ho pozveme na jeden seminář a pak jsme s nimi každý měsíc na hřišti, pomáhají nám v tom kolegové v první ligy a zkoušíme, jestli to půjde nebo ne," Václav Mitáš.

Rozhodčím se může stát každý, kdo má o fotbal zájem a splňuje určitá kritéria.

"Kritéria jsou dána v řádu rozhodčích. Je tam mimo jiné to, že by měl umět plynule česky. Na to trochu dbáme. Jinak ale stačí, když je členem Fotbalové asociace," řekl Václav Mitáš.

Nejčastěji se novými rozhodčími stávají fotbalisté, kteří končí v kategorii dorostu a nechtějí se sportu už nadále aktivně věnovat.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu