• Načítám...
>

Kotlíkové dotace budou i nadále pokračovat

  • 12. listopadu 2018,
  • 23:59,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Hlavní město i nadále přiděluje dotaci pro náhradu kotlů na pevná paliva za ekologičtější způsoby vytápění. Praha rozdělí mezi zájemce skoro 24 milionů korun a na nový kotel nebo tepelné čerpadlo lze získat dotaci ve výši až 80%.

Reklama

Kotlíkové dotace v hlavním městě budou i nadále pokračovat. 

"Je to program, který se velmi osvědčuje a velmi účinně napomáhá právě zlepšování kvality ovzduší, protože odstraňuje ty nejhorší kotle," řekla Jana Plamínková, radní hl. m. Prahy.

Praha mezi žadatele o dotaci rozdělí celkem 23,7 milionu korun. 

"Žadatel musí splňovat to, že jde o výměnu kotle za kotel. Takže on musí mít v tom domě zavedené centrální topení a vymění ten kotel na uhlí za kotel na ušlechtilejší palivo nebo za tepelné čerpadlo," řekla Jana Plamínková.

Výše dotace, v případě plynového kotle, může být až 75% nákladů, maximálně 95 tisíc korun. V případě tepelného čerpadla nebo kotle na biomasu je výše dotace až 80%, maximálně však 120 tisíc korun. Na kotlíkové dotace ale nedosáhnou ti, kteří mají kamna na uhlí v každém pokoji.

"My se snažíme tam ty lidi, kteří mají ta kamna, podporovat v programu Čistá energie Praha, kde jsme zvýšili dotaci z 25 na 70 tisíc korun. Takže tam o to mohou tito lidé žádat," řekla Jana Plamínková. 

Podle radní Jany Plamínkové jsou další skupinou, která znečišťuje ovzduší, chataři. Ti často v chatách bydlí trvale a v současnosti se jich žádný dotační program netýká.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu