• Načítám...
>

V Praze se konal další protest taxikářů

  • 13. listopadu 2018,
  • 16:59,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Pražští taxikáři uspořádali protestní pochod proti poskytovatelům alternativních taxislužeb. Řidiči nesouhlasí s tím, že se přístup státu k nim a k alternativním službám typu Uber liší. Více už v následující reportáži.

Reklama

V Praze se sešli taxikáři protestující proti poskytovatelům sdílených služeb typu Uber nebo Taxify. Poté se společně vydali přes Mánesův most ke Strakově akademii, aby tam předali výzvu, ve které vládu žádají o nápravu podle nich nerovných podmínek v taxislužbě.

"Ten protest se jmenuje A dost. Je poněkud komorní, kolegům se nechtělo z aut. Slibujeme si od něj otevření nějaké další diskuze ohledně té situace, kterou tady máme," řekl Martin Běhounek, člen vedení Sdružení českých taxikářů.

Taxikáři mimo jiné chtějí, aby Ministerstvo dopravy zastavilo přípravu novely zákona o silniční dopravě, kterou před několika měsíci zahájilo. Podle taxikářů je návrh špatný.

anketa

Společnost Uber ale výtky taxikářů odmítá. S českými úřady prý již v rámci platného Memoranda o porozumění pracuje na zvýšení finanční transparentnosti a nově přijímá pouze řidiče s platnou taxikářskou licencí.

"Vláda na jaře letošního roku podepsala se společností Uber memorandum, kde se zavázala, že bude splňovat veškeré zákonné podmínky. My jsme hned na jaře po podepsání tohoto memoranda zaznamenali zvýšený zájem o vydání této licence, nicméně neumíme identifikovat, zda se jedná o řidiče taxislužby či Uberu," řekl Vít Hofman, tiskový mluvčí Magistrátu hl. m. Prahy.

V průběhu protestu se taxikáři v Praze dozvěděli o rozhodnutí Ústavního soudu, který obnovil předběžné opatření, kterým Krajský soud v Brně zakázal společnosti Uber poskytovat v Brně své služby. Podle soudu je Uber nejen zprostředkovatelem, ale i poskytovatelem služeb. I přes to ale soudy zatím věcně nerozhodly o jádru sporu, tedy zda služby Uberu jsou, či nejsou nelegální.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu