• Načítám...
>

Na Císařském ostrově visí budky pro netopýry

  • 14. listopadu 2018,
  • 13:18,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Netopýři z Císařského ostrova dostali k dispozici nové bydlení. Několik nových budek jim tam zavěsili pracovníci Lesů hl. m. Prahy. V důsledku stavby tady totiž tato chráněná zvířata přišla o své přirozené útočiště.

Reklama

Zaměstnanci Lesů hl. m. Prahy zavěsili do korun stromů na Císařském ostrově 6 speciálních budek pro netopýry. V důsledku přestavby a rozšiřování zdejší čistírny odpadních vod bylo totiž vykáceno několik stromů. Zvířata tak přišla o svá přirozená útočiště v dutinách dřevin. 

"Ti netopýři pak mají problém si najít jiné místo. Oni jsou docela konzervativní a hledají to místo tam, kde byl ten strom, takže když přiletí a ten strom tam není, tak se dívají po okolí. Když potom najdou tu budku, snáze to osídlí," řekla Zuzana Pokorná, vedoucí ošetřovatelů Záchranné stanice Praha. 

V pražských parcích je v tuto chvíli kolem 15 celoročních budek. Do každé z nich se přitom vejde kolem 150 netopýrů. Každá z nich totiž zvířatům poskytuje vnitřní prostor o rozměrech přibližně 20x40 centimetrů. Oproti standardním uměle vytvořeným ubikacím jsou tyto navíc odolnější. 

"Mají výhodu v tom, že jsou jak pro letní kolonie, tak i pro netopýry v zimě, protože jsou vlastně z dřevo-cementového materiálu, který má zároveň izolační funkci, takže v zimě tolik nepromrzá," řekla Zuzana Pokorná. 

Nejvíce ale chráněné netopýry lákají přirozené dutiny stromů. Pravidelně proto ve městech hledají útočiště právě v parcích. Vedle Lesů hl. m. Prahy tak na bezpečnost těchto zvířat dohlíží i česká společnost pro ochranu netopýrů. 

"Ve Stromovce spolupracujeme dlouhodobě s pražským magistrátem a každoročně děláme průzkum stromů, u nichž se plánuje to kácení a sledujeme, které ty stromy jsou osídlené netopýry. U nich potom navrhujeme nějaký šetrný postup a načasování toho kácení tak, aby to ty netopýry co nejméně ohrožovalo," řekla Eva Cepáková, vedoucí projektu na ochranu netopýrů ČESON. 

Vedle 6 nově umístěných celoročních budek na Císařském ostrově jsou podobné budky zavěšené také ve Stromovce. Tam jich je kolem 10. Každá z nich přitom město vyšla přibližně na 5 tisíc korun.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu