• Načítám...
>

Praha se zapojila do prevence před cukrovkou

  • 15. listopadu 2018,
  • 13:07,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Světový den diabetu si lidé každoročně připomínají 14. listopadu. A Praha není výjimkou. I letos se tak na Karlově náměstí konala osvětová akce, která má upozornit na závažnost tohoto onemocněný.

Reklama

Pochod proti diabetu byl součástí 15. ročníku Dne diabetu. Akce, která se koná v rámci preventivního týdne, upozorňuje na to, jak cukrovku léčit a jak jí předcházet.

"Je to celosvětová akce. V podstatě si celá společnost uvědomuje, že pohybová aktivita, kterou všichni omezujeme, je příčinou mnoha onemocnění, tak pohybující se člověk je vždy více vidět, než ten, který jen něco píše nebo sděluje," řekl Martin Matoulek, obezitolog VFN Praha.

Návštěvníci akce si mohli nechat změřit např. cholesterol nebo hladinu cukru.

"Ty výsledky se mohou konzultovat s našimi terapeuty a lékaři. Pacienti, kteří už cukrovku mají, tak mohou konzultovat, jak se bránit, aby nevznikly komplikace, kterých se všichni bojíme," řekl Martin Matoulek, obezitolog VFN Praha.

Asi nejúčinnější prevence před diabetem je pravidelný každodenní pohyb.

anketa

"Aby byl člověk minimálně hodinu denně aktivní ," řekl Martin Matoulek.

Mimo lékařských vyšetření byli na akci k dispozici nutriční poradci, zátěžové testy a fyzioterapeutická cvičení.

"Fyzioterapeuti s nimi cvičí a říkáme jim, že pomocí pohybu jde diabetes téměř vyléčit a dá se tomu předcházet," řekl Radek Němec, instruktor pohybu.

"Můžeme se snažit postavit nějakou vyváženou stravu. I když to zní hodně abstraktně, tak v prvé řadě nevěřit veškerým mýtům, které v té stravě kolují, snažit se jíst třikrát denně, pokud máme potřebu svačin, tak klidně i pětkrát," řekla Martina Karbanová, nutriční terapeut.

Zapomínat by se nemělo ani na dostatek ovoce a zeleniny. Podle odborníků bychom si je měli dopřávat především ke svačinám. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu