• Načítám...
>

Pražským primátorem se stal Zdeněk Hřib

  • 15. listopadu 2018,
  • 19:05,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Na 1. ustavujícím zasedání zastupitelstva hl. m. bylo zvoleno nové vedení pražské radnice. Primátorem se stal Zdeněk Hřib z Pirátské strany. Ta po volbách utvořila koalici s iniciativou Praha Sobě a Spojenými silami pro Prahu, čímž poslala vítěznou ODS do opozice. Více o tom jak volba vypadala v reportáži kolegyně Natálie Forsterové.

Stáhnout video
Reklama

Takto vypadalo první ustavující jednání zastupitelstva hl. m. Prahy. Na jeho začátku nejprve všichni nově zvolení zastupitelé složili slib, který následně ztvrdili podpisem. Přítomných bylo všech 65 členů zastupitelstva.Pak už následovalo jednání o programu, jehož hlavním bodem byla volba nového vedení města. Pražským primátorem byl zvolen Zdeněk Hřib z Pirátské strany, který tak nahradil dosavadní pražskou primátorku Adrianu Krnáčovou.

"K té funkci budu přistupovat s pokorou, kterou si to vyžaduje, čeká nás řešení dlouhodobých velkých problémů, týká se to hlavně infrastrukturních staveb, se kterými je nutné pohnout," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

"Já jsem se na dnešek velmi těšila, probíhá to velice kultivovaně a novému primátorovi jsem popřála trpělivost," řekla Adriana Krnáčová, bývalá primátorka hl. m. Prahy.

Na koalici se v Praze domluvili společně Piráti, Praha Sobě a Spojené síly pro Prahu.

"Pro nás je to velmi nadějné, protože jsme sbírali podpisy a kandidovali právě proto, abychom prosadili změnu," řekl Jan Čižinský, předseda klubu zastupitelů hl. m. Prahy.

"Z jednání zastupitelstva mám dobrý pocit. Dnes tady vyvrcholila několikatýdenní snaha, kdy se tři politické strany v klidu a věcně domluvily," řekl Jiří Pospíšil, předseda klubu zastupitelů hl. m. Prahy.

V 65členném  zastupitelstvu  mají většinu, přičemž každá strana má 13 mandátů. Vítězná ODS tak skončila v opozici.

"Nás mrzí, že ODS jako vítěze voleb tyto subjekty obešly, nicméně víme, že je to politická realita. Já bych panu Hřibovi popřála hodně zdaru při jeho práci a jako silná a pracovitá opozice se budeme bedlivě dívat na jeho kroky," řekla Alexandra Udženija, předsedkyně klubu zastupitelů hl. m. Prahy.

Zastupitelé také volili čtyři náměstky primátora. Za Prahu Sobě obsadili tuto pozici Pavel Vyhnánek, který bude mít na starosti finance a Adam Scheinherr, který bude v Praze zodpovědný za dopravu.

"Já už poslední čtyři roky upozorňuji na špatný stav mostů a infrastruktury, která je způsobená desítky let, kdy do ní nešly finance, kdy se o to nikdo nestaral," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Za Spojené síly pro Prahu obsadili post náměstka primátora Petr Hlubuček v oblasti životního prostředí a architekt Petr Hlaváček, který bude mít na starosti územní rozvoj.

"Vy jste byl naprosto bezkonkurenčně zvolený nejvíce hlasy a to i napříč opozicí. Jak to vnímáte?"

"Já to cením. Je důležité říci, že ten územní rozvoj se těžko dělá přes koleno, že kolegové cítí snahu o konsensuální řešení," řekl Petr Hlaváček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

A o personáliích se rozhodovalo i v druhé části jednání. Zastupitelé na něm zvolili ještě šest radních. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu