• Načítám...
>

Projekt Jsem tvůj nový kamarád pomáhá

  • 30. listopadu 2018,
  • 19:45,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Nepředstavitelné pocity museli prožívat partneři Anežka Vokounová a Radek Švestka, kterým se narodil syn s vážnou poruchou jater, která vedla až k transplantaci. Po 6 měsících si konečně může sedmiletý David hrát se svými rodiči. Zároveň se stal tváři nového projektu Jsem tvůj nový kamarád, který spouští Thomayerova nemocnice.

Reklama

Máloco bývá tak radostnou událostí, jako je narození potomka. Anežce Vokounové a jejímu partnerovi Radku Švestkovi z Prahy se však pocit štěstí záhy změnil. Jejich maličkému synkovi se totiž najedou začalo nadměrně zvětšovat břicho. Příčinou byla metabolická porucha zvaná glykogenóza, která se projevuje opačně, než cukrovka. Malému Davidovi nepřirozeně rostla játra, až je měl téměř přes celé břicho. Situace dospěla až tak daleko, že nezbývala jiná možnost, než transplantace.

"Chtěla jsem počkat, až Davídkovi bude třeba 18, aby se rozhodl sám, jestli to chce podstoupit nebo ne. Bylo mi řečeno, že 18 let se nemusí vůbec dožít," řekla Anežka Vokounová, maminka Davídka.

Transplantace jater proběhla úspěšně na začátku letošního roku. Zdaleka ale neměli vyhráno. Ty nejtěžší fáze teprve následovaly. 

"Nejtěžší bylo určitě to, když jsem viděla Davídka, jak je hrozně bezmocný po transplantaci. Druhá fáze byla ta, když jsme byli velice dlouho v nemocnici a slyšet stále jenom samé komplikace," řekla Anežka Vokounová. 

Nejčastěji jsou u nás dětem transplantována játra a ledviny. O děti, které prošly těmito náročnými operacemi, pečují lékaři z Thomayerovy nemocnice. Oproti dospělým je u nich diagnostika daleko složitější. 

"Je tendence tu transplantaci provést v těch případech, kdy už opravdu konzervativní péče selhává. Na druhou stranu je dobré, aby ty děti byly ještě v dobré kondici, aby dobře absolvovaly jak tu transplantaci, tak právě aby byly v dobré kondici i pro ten život po transplantaci," řekl Martin Prchlík, vedoucí lékař JIRP. 

Podobnou situaci zažil i třiatřicetiletý Štěpán Kadlec. Po zdařilé transplantaci jater se rozhodl, že bude pomáhat dětem, aby se nebály operace a lépe zvládaly pooperační proces. V rámci něho lidé dostanou plyšovou hračku ve tvaru orgánu, který jim byl transplantován. Děti o rodiče zároveň dostanou knížku, která srozumitelnou a hravou formou přibližuje zákrok a jednotlivé fáze léčby.

"Já sám mám blog a internetové stránky, takže pakliže něco není jasné, mohou se obrátit na mě. Vzhledem k tomu, že trochu o té problematice už vím, tak něco málo jsem schopen zodpovědět," řekl Štěpán Kadlec, tvůrce projektu Jsem tvůj nový kamarád.

V ČR se začalo s transplantacemi v roce 1995 a do teď tímto zákrokem prošlo 120 dětí.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu