• Načítám...
>

Praha má nový design zastávek MHD

  • 3. prosince 2018,
  • 15:46,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Praha má nový design zastávek Městské hromadné dopravy. Návrh, který zvítězil v designerské soutěži, zpracovalo studio Artěl Michala Froňka a Jana Němečka. První testovací prototyp zastávky bude uveden do provozu v říjnu příštího roku.

Reklama

K novému designu městských laviček a košů teď přibudou i zastávky MHD. Vítězem soutěže návrhů na nový městský mobiliář se opět stali designéři, kteří právě s projektem košů a laviček uspěli už v loňském roce. 

"Naše cesta byla na jednu stranu jednodušší v tom, že jsme měli tuto formální inspiraci. Na druhou stranu už jsme nemohli jít jinak. Takže kdybychom po tom, co jsme dostali to zadání, přišli na nějakou jinou formu, už by nám to nesedělo. Tuto cestu jsme nemohli udělat," řekl Michal Froněk, designér vítězného týmu. 

"Hodně jsme museli řešit to, kolik se dostane nových technologií a nové elektroniky do celé té zastávky. Tento celý systém má zároveň vypadat jednoduše, subtilně a krásně," řekl Aleš Kachlík, designér vítězného týmu. 

Do jednacího řízení o nové podobě zastávek se přihlásilo 13 subjektů. Odborná porota pak vybrala 6 nejlepších, které ocenila.

"Ty, na základě doporučení poroty a konzultace s porotou, dopracovali ty návrhy do formy, která tady dnes je prezentována," řekl Marek Kopeć, vedoucí kanceláře projektů a soutěží, IPR Praha. 

Zhruba polovinu zastávek s přístřeškem ve městě Praha nevlastní. Smlouva jejich poskytovateli vyprší zhruba za 2 roky. Město pak bude mít své vlastní návrhy, která zadá k realizaci.

"Já jsem chtěl hlavně to, aby město bylo vlastníkem těch autorských práv, jejich vykonavatelem, abychom nebyli nějak závislí, když se ukáže, že je tam potřeba přidat nějaký informační panel," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy. 

První prototyp nové zastávky se bude vyrábět 8 měsíců, pak projde zhruba ročním testováním. V první vlně, která se plánuje na rok 2020, tak zhruba 700 zastávek stávajícího poskytovatele nahradí nové, které už budou patřit hlavnímu městu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu