• Načítám...
>

Adventní procházka s lampářem sklidila úspěch

  • 4. prosince 2018,
  • 12:26,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Od kandelábru ke kandelábru. To je název akce, kterou ocenili nejen milovníci historie. Tuto komentovanou adventní procházku s lampářem uspořádala pro zájemce Pražská plynárenská.

Reklama

I letos Pražská plynárenská ve spolupráci s Galerií hl. m. Prahy uspořádal pro zájemce akci Od kandelábru ke kandelábru. Lidé si tak mohli 3. prosince vychutnat oblíbenou adventní procházku s Janem Žákovcem - lampářem Pražské plynárenské. 

"My vycházíme z Loretánské ulice, kde je osmiramenný kandelábr. Potom jdeme k Nerudově ulici a vracíme se na Hradčanské náměstí, kde ta procházka končí u historického osmiramenného kandelábru," řekl Jan Žákovec, lampář z Pražské plynárenské. 

Prvních 200 plynových lamp se v Praze rozsvítilo 15. září v roce 1847.

"V minulosti chodili lampáři s lampářskou tyčí a zatažením za háček vahadla otevřeli přívod plynu a u té lampy je ještě malá zapalovací punčoška, která hoří neustále, takový plamínek, od kterého se ta lampa rozsvítila. Dnes tam je 8 velkých žárových punčošek a poté tam je vysokonapěťové zapalování. Takže na základě impulsu z dispečinku naběhne jiskra, pomocí které se otevře přívod plynu a ta lampa se rozsvítí," řekl Jan Žákovec.

V rámci komentované procházky si lidé mohli práci lampáře také sami vyzkoušet. Kromě praktických ukázek a informací o pražském osvětlení navíc ani letos nechyběl pohled do historie.

"Dnes se návštěvníci procházky mohou seznámit se zajímavými detaily o vzniku výroby těch historických kandelábrů. Potom se budeme zaměřovat i na sochy, které jsou ve správě Galerie hl. m. Prahy," řekla Markéta Slachová, Galerie hl. m. Prahy.

Osmiramenné kandelábry v centru Starého Města připomínají lampářské řemeslo do roku 2002. Tato tradice se tehdy do Prahy vrátila po dlouhé pauze, a to v podobě plynových lamp na zemní plyn.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu