• Načítám...
>

Thomayerova nemocnice získala nové přístroje

  • 5. prosince 2018,
  • 11:41,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Thomayerova nemocnice má k dispozici dalších 42 monitorů dechu novorozenců. Díky nim předchází syndromu náhlého úmrtí. Přístroje nemocnici předala nadace Křižovatka.

Reklama

Thomayerova nemocnice převzala 42 monitorů dechu určených pro novorozence. Třicet z nich bude k dispozici oddělení novorozenecké JIP. Zbylých 12 kusů poputuje na dětské centrum při Thomayerově nemocnici. 

"My jsme za každou příležitost, která se vyskytne, velice rádi, protože to nemocnici pomůže. Nejen té nemocnici, ale těm pacientům, o které se staráme. Občas se sponzorský dar vyskytne a znovu říkám, že jsme velice rádi, že tento dar dostaneme," řekl Zdeněk Beneš, ředitel nemocnice. 

"Ta podložka funguje v podstatě tak, že je schopna detekovat pohyb toho novorozence, tedy dechové pohyby, tzn. to, co provádí hrudník ve chvíli, kdy dítě dýchá, pak také obecně pohyby toho dítěte. Platí tam, že pokud to dítě má nějaký dechový problém, tyto pohyby ustanou a tato podložka je schopna detekovat přítomnost pohybu i jeho chybění. Pokud to chybění je déle, než 20 sekund, což je už známka velké přestávky v dýchání, ten přístroj na to alarmem upozorní," řekl Jan Janota, primář novorozeneckého oddělení. 

Předání monitoru proběhlo v rámci projektu "Maminko, dýchám", jehož cílem je, díky nadaci Křižovatka, vybavit novorozenecká a dětská oddělení všech nemocnic tak, aby byla monitorem dechu vybavena každá postýlka pro novorozence a kojence.

"V letošním roce už to bude skoro tisícovka. Nicméně za dobu nadace, což je od roku 1995, jsme předali 7 tisíc monitorů zhruba za 30 milionů korun," řekla Štěpánka Pokorníková, ředitelka nadace Křižovatka.

Celý projekt je zaměřen na prevenci syndromu náhlého úmrtí dítěte. K tomu dochází zejména v prvních 3 dnech života novorozence.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu