• Načítám...
>

Provizorní Trojská lávka bude dražší

  • 5. prosince 2018,
  • 12:45,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Náklady na obnovení Trojské lávky mezi Císařských ostrovem a Trojou se navýší o více než třicet milionů korun. Důvodem je rozšíření lávky nebo třeba úpravu vltavských břehů. Životnost takzvané provizorní lávky by měla být třicet let.

Reklama

Provizorní lávka mezi Císařským ostrovem a Trojou bude dražší, než se původně plánovalo. 

"Dojde k navýšení odhadnutých investičních nákladů o 30 milionů na 90 milionů korun. Je to kvůli tomu, že zapracováváme ještě změny, které se týkají projektu Divoká Vltava. Takže proběhnou úpravy toho koryta řeky," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy. 

"Víme, že je to potřebné, ta Trojská lávka. Na druhou stranu, prvně to bylo 30 milionů, pak 60 milionů a dnes nová koalice přichází s 90 miliony," řekla Alexandra Udženija, předsedkyně zastupitelského klubu. 

Náklady na provizorní lávku se navýší i kvůli nestabilnímu podloží.

"Musí být zesíleny základy a pilíře té plánované lávky. A v neposlední řadě také rozšíření té lávky o půl metru na 4 metry," řekl Adam Scheinherr.

Právě rozšíření lávky o půl metru byla jedna z podmínek, aby se stavbou souhlasil Dopravní odbor Prahy 7. Ten chtěl tuto změnu kvůli velkému množství pěších a cyklistů pohybujících se po lávce. Také ale proto, aby po ní mohly jezdit vozidla rychlé záchranné služby. Lávka by podle radních měla být dokončena na konci roku 2019. To se ale podle opozičních zastupitelů nemusí stihnout.

"Mohlo by se začít realizovat koncem příštího roku. Ale to je jen v případě, že výběrové řízení projde hladce, že se nebude nikdo odvolávat a podobně," řekla Alexandra Udženija. 

Životnost provizorní lávky by měla být 30 let. V budoucnu chce Praha vypsat architektonickou soutěž na finální podobu lávky. Ta by měla být široká 6 až 7 metrů.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu