• Načítám...
>

Balet je ladný tanec i tvrdá dřina

  • 10. prosince 2018,
  • 17:42,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Stát se úspěšnou baletkou není jen otázka křehkého vzhledu a hezké tváře. Za ladnými pohyby tanečnic a tanečníků se skrývají hodiny a hodiny tvrdé dřiny. Jak vypadá standardní trénink na špičkách pro vás zjišťoval náš štáb.

Reklama

Kdo by neznal Labutí jezero, Louskáčka nebo třeba Popelku v klasickém podání tance na špičkách. Balet - něžné umění i náročná disciplína. Ladným pohybům a lehkým krokům tanečníků předchází bolest a každodenní dřina.

"Balet určitě je náročný jako každý vrcholový sport. Není to jen o kráse toho pohybu, o hudebním vnímání, umělecké činnosti, ale je to vlastně dennodenní rutina, kdy ty děti, když nastoupí na konzervatoř, si postupně ten život začínají přizpůsobovat tomu tanečnímu světu baletního umění," řekla Tereza Podařilová, baletní mistryně Baletu Národního divadla. 

"Každý den musíme trénovat, máme jeden den v týdnu volno, jinak každý den od 10:00 začíná trénink, který trvá hodinu a čtvrt. Poté začínají zkoušky na repertoár a máme až do 18:00. Takže každý den od 10:00 do 18:00 jsme na sále, stále se musíme pohybovat, rozcvičovat, hýbat a připravovat se na ta představení, aby to vypadalo dobře," řekl Petr Strnad, sólista Baletu Národního divadla.

Tanečníci tak ve zkušebnách stráví většinu svého času. Za doprovodu piána procvičují všechny baletní prvky, od jednoduchých až po ty nejsložitější, každý den téměř 10 měsíců v roce.

"Je to taková droga, ten tanec, že když máme třeba letní prázdniny, které jsou 7 týdnů, tak už po týdnu si říkáme, že se na to těšíme. Po týdnu volna to už tomu tělu chybí, jak jsme na to zvyklí. Týden je fajn, odpočineme si, ale po týdnu už se začínáme cítit tak, že se potřebujeme protáhnout, to tělo je na to zvyklé. Myslím, že to je taková zdravá droga," řekl Petr Strnad. 

Balet se tak pro tanečníky stává životním stylem. A život tanečníka na špičkách rozhodně není pro každého. Pro balet na profesionální úrovni se člověk musí narodit. A to nejen mentálně, ale především po stránce fyzické.

"Musí mít dlouhé nohy, štíhlou postavu. Dále jsou to dispozice, rozsah kyčlí, dále je potřeba muzikálnost, koordinace. Na tom všem se dá pracovat, ale bez těch předpokladů to nejde. A zároveň, aby se stal dobrým profesionálním tanečníkem, je k tomu určitě potřeba dobrý pedagog, mít štěstí nejen na lidi, ale i na své okolí, na rodinu, která vás podporuje," řekla Tereza Podařilová.

I přes to je podle první sólistky Baletu Národního divadla tento tanec psychicky i fyzicky ozdravnou činností, se kterou je možné začít v jakémkoliv věku. Baletní prvky totiž mají vliv na správné držení těla a celkovou koordinaci.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu