• Načítám...
>

Sportovní šerm má v Praze dlouholetou tradici

  • 10. prosince 2018,
  • 18:00,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Rozvíjí kondici, rozhodování i koncentraci. Řeč je o sportovním šermu. Ten má v Čechách dlouholetou tradici. Nejde navíc pouze o doménu mužů, ale i žen, které Českou republiku úspěšně reprezentují na mezinárodní úrovni.

Reklama

Paní Ivana Křížová se sportovnímu šermu věnuje pravidelně dvakrát týdně. Trénuje v oddílu TJ Bohemians Praha. Poprvé se k tomuto sportu dostala před 8 lety díky své dceři.

"Já jsem nikdy nebyla sportovec, takže je to pro mě velká námaha a naprosto si u toho vyčistím hlavu, nemohu se soustředit na nic jiného, než na ten zápas. Takže mi to hrozně pomáhá," řekla Ivana Křížová, šermířka.

Sportovní šerm rozvíjí kondici, rozhodování i koncentraci. A podle Daniela Kašpara z Českého šermířského svazu je tato aktivita vhodná pro všechny nadšence napříč generacemi.

"Je to úkolový sport, takže rozvíjí rychlost, koordinaci, rychlé rozhodování. Je náročný na techniku a rychlost. Ten trénink se skládá, jako u dalších sportů, z technické části, kondiční části a z části, která je zaměřena na taktickou přípravu," řekl Daniel Kašpar, místopředseda ČSMP.

Ve sportovním šermu vyhrává ten, kdo soupeři uštědří více zásahů. Jejich počet sčítá na turnajích kromě rozhodčího navíc i speciální přístroj.

"Ten sport je velmi rychlý, tzn. ten aparát, který tam je, zaznamenává kdo byl první. Rozhodčí tam je, vyhodnocuje se, zda byl zásah dosažen v souladu s pravidly, ale aparát ukazuje kdo byl první," řekl Daniel Kašpar.

Šerm má tisíciletou historii. Poprvé se stal olympijským sportem v roce 1896 a je také jedním z mála sportů, který z programu Olympijských her nikdy nezmizel. 

"Na poslední olympiádě jsme měli zastoupení jak v kordu mužů, tak ve fleretu mužů, takže bych řekl, že na to, že jsme malá země a šerm tady není úplně nejpopulárnější sport, byť má poměrně dlouhou tradici, můžeme být spokojení," řekl Daniel Kašpar.

Šerm kordem je navíc také součástí moderního pětiboje. 

"Šerm je úplně jiný sport, než všechny ostatní disciplíny v moderním pětiboji. Je to hodně o rychlosti, o přemýšlení, kreativitě, takže je to takové zpestření té dřiny, kterou moderní pětiboj potřebuje. Ten šerm je taková příjemná disciplína," řekl Marek Grycz, moderní pětibojař. 

Kdo má o sportovní šerm zájem, mohl se přijít podívat na pražský stadionu Juliska a dozvědět se o něm více. Konal se tady totiž šermířský vánoční maraton, kterého se zúčastnilo přes 200 lidí z celého světa.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu