• Načítám...
>

Zlikviduje nový zákon přívozy v Praze?

  • 11. prosince 2018,
  • 8:54,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Připravuje se novela zákona o lodní dopravě. Ta například zavádí povinnost mít na vybraných plavidlech zařízení na sledování pohybu a polohy lodí. Podle některých provozovatelů je ale tato povinnost nesmyslná. A mohla by mít i zničující dopad i na Pražskou integrovanou dopravu.

Reklama

Ve sněmovně se připravuje novela o vnitrozemské plavbě. Ta může některým provozovatelům lodní dopravy způsobit komplikace. 

"Ta novela není konzultována s klasifikačními organizacemi, které se zabývají plavbou a klasifikací plavidel. Zavádí nové směrnice EU, což by pro nás v konečném důsledku znamenalo ukončení provozu našich lodí, protože je nedokážeme přestavět podle těch navrhovaných směrnic," řekl Zdeněk Bergman, provozovatel osobní vodní dopravy. 

Od dubna příštího roku budou muset mít vybraná plavidla speciální zařízení pro sledování polohy a pohybu.

"Důvod, proč se to zavádí, je zvýšení bezpečnosti a zároveň určitý rozvoj toho informačního systému říčních toků. V Evropě, třeba v Německu, v Rakousku a na Slovensku, je to už v tuto chvíli povinné," řekl Zdeněk Neusar, tiskový mluvčí Ministerstva dopravy ČR. 

"V Praze na Vltavě, kde je asi ten provoz nejfrekventovanější, se např. nestal žádný smrtelný úraz nebo jakýkoliv incident, který by znamenal ublížení na zdraví. Z hlediska materiálních škod to je naprosto marginální význam," řekl Zdeněk Bergman. 

Podle loďařů by se situace mohla vyřešit díky pozměňovacím návrhům. 

"Chceme, abychom, pro plavidla menší než 20 metrů, mohli používat přiměřeně velké přístroje tohoto typu. Zároveň chceme, aby parlament začlenil do tohoto zákona klasifikaci plavidel převozních lodí do 20 metrů délky a do kapacity 50 osob," řekl Zdeněk Bergman.

V Praze se tento zákon týká především přívozů, které jsou na 8 linkách součástí PID. Přístroj v předepsané velikosti se na lodě nedá instalovat. V konečném důsledku tak může tento zákon znamenat i konec přívozů v Praze.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu