• Načítám...
>

Praha vypíše zakázku na stavbu lávky v Troji

  • 11. prosince 2018,
  • 19:00,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Hlavní město vyhlásí soutěž na zřizovatele lávky v Troji. Rozhodli o tom pražští radní. Provizorní lávka má dočasně nahradit tu, která se zřítila vloni v prosinci. V místě nyní lidi přepravuje přívoz.

Reklama

Pražští radní rozhodli o zadání veřejné zakázky na stavbu provizorní Trojské lávky. Ta má nahradit konstrukci, která se zřítila minulý rok v prosinci. 

"Dnes jsme to projednali na radě, ještě to musí odsouhlasit zastupitelstvo ve čtvrtek a následně vybereme zhotovitele stavby. Nejpozději na jaře 2020 bychom měli mít novou lávku," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Náklady na obnovení lávky mezi Císařským ostrovem a Trojou se oproti původní ceně navýší o více než 30 milionů korun. Fakt, že stavba bude dražší, kritizuje opozice. 

"My jsme to kritizovali už v minulosti, protože to navyšování není jen jedno ale je to navýšené podruhé. Bude to předloženo Zastupitelstvu hl. m. Prahy ve čtvrtek, které o této veřejné zakázce bude jednat. A my se tam určitě, jako opozice, na tu cenu ptát budeme," řekla Alexandra Udženija, předsedkyně zastupitelského klubu. 

Důvodem, proč se provizorní lávka prodraží, je její rozšíření nebo třeba úprava vltavských břehů. 

"Víme další detaily o geologickém podloží, takže musely být zesíleny základy. Také ta šířka lávky bude navýšena na 4 metry, aby se tam v pořádku vešly jak maminky s kočárky, tak pěší a cyklisté," řekl Adam Scheinherr.

Životnost nové provizorní lávky, která spojí Císařský ostrov s Trojou, by měla být 30 let. Do doby, než vznikne, Pražané budou muset i nadále využívat velkokapacitní přívoz. Ten ale nefunguje stoprocentně. V případech, kdy je silný proud, málo vody nebo fouká vítr, se ho lidé nedočkají vůbec.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu