• Načítám...
>

Starostové z jihovýchodu se sešli v Praze 15

  • 12. prosince 2018,
  • 17:39,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Starosty jihovýchodních městských částí pozval na společné jednání první muž radnice Prahy 15. Na setkání dorazili i zástupci magistrátu, IPR nebo ŘSD, a tak hlavním tématem nemohlo být nic jiného, než dostavba obou okruhů.

Reklama

V sále hasičské zbrojnice Prahy 15 bylo rušno. Přijely sem skoro tři desítky starostů městských částí z jihovýchodu Prahy a blízkých obcí, aby mezi sebou diskutovali. 

"Skončilo volební období a je zde plno nových starostů, nových starostek, nových náměstků. V minulosti jsme tady uzavírali memoranda ohledně podpory stavby 511, Hostivařské spojky, přeložky Hornoměcholupské. A byl by velký problém, kdyby někdo z těch nových starostů podal nějaké odvolání, že se mu něco nelíbí. A tady konečně slyšel, že by bylo vhodné to těleso, které je domluvené, zůstalo tak, jak je," řekl Milan Wenzl, starosta MČ Praha 15. 

"Zatímco u té stavby 511, což je propojení D1 směrem na dálnice D11, D10, máme požádáno o územní rozhodnutí. Zároveň jsme se ale také bavili o přeložce I/12, kde jsme opakovaně potvrdili náš slib, že ji chceme dělat zároveň se stavbou 511," řekl Jan Kroupa, generální ředitel ŘSD. 

Někteří ze starostů kritizovali pomalý výkup pozemků pro Pražský okruh. Pozemků, které se budou muset ještě vykoupit, je hodně i díky tomu, že podél okruhu budou zelené pásy. Ty mají zmírnit negativní dopad dopravního provozu.

"Máme nachystanou schůzku s panem předsedou vlády. Ten výkup pozemků, jen v první fázi, dosahuje 2,1 miliardy korun, to je prvotní odhad. Je to tak obrovská investice, že budeme rádi, když nastolíme spolupráci právě s vládou," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Mnozí ze starostů mají obavu, že nabere velké zpoždění severní část Pražského okruhu okolo Suchdola. 

"Část Pražského okruhu, která na severu bude chybět, bude přesouvána právě tou jihovýchodní částí. To si myslím, že je, vzhledem k míře zátěže k obyvatelům jihovýchodu Prahy, zásadně nespravedlivé," řekl Ondřej Martan, starosta MČ Praha - Běchovice. 

Setkávání starostů z jihovýchodu Prahy bude dále pokračovat a všichni věří, že i díky jejich iniciativě se podaří stavba Pražského okruhu co nejvíce urychlit.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu