• Načítám...
>

Policie spouští kampaň Zabezpečte se

  • 12. prosince 2018,
  • 18:15,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Za prvních deset měsíců tohoto roku se podle policie zloději dostali už do více než pěti stovek soukromých objektů. Policisté i kvůli tomu spouští novou kampaň s názvem Zabezpečte se. Její součástí je i aplikace, která poradí jak správně vybrat zabezpečovací zařízení.

Reklama

Praha vládne celé ČR v počtu vloupání do bytů. Nejvíce se na vloupání podílejí osoby pod vlivem drog. Stále častěji ale tuto trestnou činnost páchají i organizované skupiny ze zahraničí. I kvůli tomu spouští policie kampaň Zabezpečte se.

"Náš projekt má za cíl odbourat lhostejnost našich spoluobčanů. Když bydlíte v nějaké satelitním městečku, je dobré, když si lidé navzájem ten majetek hlídají, proto tam je to, aby chránili majetek svůj i svých sousedů. Když se se sousedem třeba neznáte a vidíte, že tam je auto, které tam běžně nevídáte, není na škodu zavolat na linku 158," řekl Michal Herna, vyšetřovatel kriminální policie.

Policie teď spouští informativní video kampaň, ve které chce ukázat, jak předcházet vloupání.

"Pokud budu mít třeba bytovou jednotku, nebudu si asi pořizovat kamerový systém. Mohl bych ale mít kvalitní dveře a okna a mohu mít třeba nějaký menší domácí alarm, pokud jsem podnikatel a mám nějaké dokumenty a papíry, tak třeba vestavěný trezor a vše vázat na pojistné podmínky pojišťoven," řekl Tomáš Koníček, zástupce ředitele odb. prevence kriminality MV ČR. 

Pro ty, co chtějí co nejlépe zabezpečit svůj majetek, je k dispozici i mobilní aplikace. Ta doporučí jak a čím svůj dům nebo byt správně ochránit. 

"Poskytuje konkrétní rady a doporučení, se kterými ten občan může přijít pak do jakéhokoliv obchodu nebo k prodejci bezpečnostní techniky a vznést svůj požadavek, že chce zabezpečit třeba vchodové dveře. A díky této aplikace se nám občan dostává z pozice laika do pozice velmi erudovaně informovaného zákazníka. Díky tomu pak také pozná, zda ho ten prodejce chce oklamat, nebo mu nabízí něco, co fungovat nebude," řekl Tomáš Pospíšil, Cech mechanických a zámkových systémů. 

Vloupání do bytů, domů nebo rekreačních chat tvoří v ČR téměř polovinu veškeré trestné činnosti.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu