• Načítám...
>

Velká část tříděného plastu končí na skládkách

  • 12. prosince 2018,
  • 18:44,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Výbor pro infrastrukturu, technickou vybavenost a životní prostředí hl. m. Prahy má první jednání za sebou. Řešil několik bodů. Závažným tématem se stala problematika týkající se nakládání s plastovým odpadem. Přestože ho většina Pražanů poctivě třídí, okolo 50 % skončí stejně na skládce.

Reklama

Na pražském magistrátu se poprvé sešel Výbor pro infrastrukturu, technickou vybavenost a životní prostředí. Mezi tisky, které byly projednány, bylo např. vysoutěžení velkoobjemových kontejnerů nebo oprava komunikací v Suchdole po opravě sítí.

"Je to v celé lokalitě Budovce, takže je to akce za necelých 50 milionů korun, opravdu velká akce. Myslím, že to Suchdolu hodně pomůže," řekla Jana Plamínková, předsedkyně výboru.

Ožehavým tématem, které nebylo původně zařazeno do programu výboru, bylo nakládání s plastovým odpadem. Kolem 50% tříděného plastu totiž končí na skládkách. Tato situace vznikla hlavně kvůli zákazu Číny, která přestala tuto komoditu před rokem odebírat. 

"Myslím si, že bychom měli více diskutovat se společností Pražské služby, která už nyní je ve 100% vlastnictví města. Myslím, že je potřeba s nimi diskutovat to, co s tím plastem, který je zbytkový, protože to, co se vytřídí, to jsou fólie a pet láhve, ty se odešlou na další zpracování. Je to asi 30% toho plastového odpadu," řekla Jana Plamínková.

Nepříznivé situaci nahrává i ekonomický faktor. Svoz plastu na běžnou skládku je zhruba dvakrát levnější, než odvoz do spalovny. 

"Domnívám se, že to, co tady padlo, že bychom měli začít říkat Pražanům postupně pravdu o tom, že ne veškerý vytříděný plast skončí opravdu jako druhotně zpracovaný, že je to poměrně menší část," řekl Milan Maruštík, člen výboru. 

Podle Jany Plamínkové bude nevyhnutelné i zvýšení poplatku za svoz a zneškodňování odpadu. Jeho objem totiž každý rok narůstá a poplatky jsou už 13 let pořád stejné. V současné době doplácí pražský magistrát za tyto služby kolem 250 milionů korun ročně.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu