• Načítám...
>

Tuk v kanalizaci způsobuje velké škody

  • 12. prosince 2018,
  • 19:17,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Tuky a oleje dělají v pražské kanalizaci velké problémy. Jedno z nejkritičtějších míst je potrubí pod Čechovým mostem, které musí pracovníci Pražských vodovodů a kanalizací pravidelně čistit. Spolu s nimi se do podzemí pražské kanalizace vydal kolega Lukáš Kubát.

Reklama

Jedním z největších problémů pražské kanalizace je tuk. Právě se nacházíme pod Čechovým mostem. Právě tady způsobují tuky největší škody. 

"Momentálně zde probíhá čištění levého ramene. Čištění probíhá tím stylem, že se rameno odstaví, vyčerpá se voda a poté tam vlezou pracovníci, kteří ručně odsekávají tuk z těch stěn a odsávají ho sacím bagrem do auta," řekl Zbyněk Venkrbec, manažer Útvaru stokové sítě PVK.

Stoka je z litinového materiálu. Dochází tak k rychlému ochlazení vody a intenzivnímu srážení tuku. Na něj se pak nabalují další nečistoty, jako jsou ubrousky, hygienické vložky nebo hadry. To může i zacpat kanalizaci a způsobit nepříjemný zápach při rozkládání tuků. Další problémy pak následují v čistírně odpadních vod. 

"Dochází k tomu z toho důvodu, že lidé vypouštějí tuky do kanalizace, stejně jako provozovatelé různých provozoven, kteří ho vypouští bez lapačů, takže ten tuk se tady potom vysráží," řekl Zbyněk Venkrbec, manažer Útvaru stokové sítě PVK. 

Tuky by se neměly vylévat do kanalizace ale sbírat do nádob a pak dát do speciálních popelnic nebo odvézt do sběrných dvorů. Provozovatelé restaurací, kteří jsou největšími znečišťovateli, by pak měli použít speciální lapače.

"Největší problém je samozřejmě centrum Prahy, kde je provozoven nejvíce. Když jsme v loňském roce dělali pravé rameno, tak se tam vyčistilo přibližně 6 tun tuků," řekl Zbyněk Venkrbec.

PVK dále varují, že do kanalizace nepatří např. zbytky jídel, hygienické potřeby nebo chemikálie a léky.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu