• Načítám...
>

Vodu do botanické zahrady přivede nové potrubí

  • 14. prosince 2018,
  • 0:39,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Praha vypíše tendr na stavbu vodovodu v botanické zahradě v Troji. Chce tak ušetřit náklady za pitnou vodu, kterou se doposud v zahradě zalévalo. V budoucnosti by tak měla nejen k tomuto účelu sloužit díky nové přípojce voda z Vltavy.

Reklama

Dvaadvacet milionů korun. Na tolik by měla vyjít stavba nového vodovodu v trojské botanické zahradě. Rozhodli o tom pražští radní.

"Víme, že zeleň potřebuje vodu, že voda je poměrně drahá. A pokud bychom měli vodu používat z vodovodu, asi bychom se nedoplatili. Výhoda je, že botanická zahrada se nachází nedaleko Vltavy, takže vznikl projekt, který využívá filtrací vodu z Vltavy," řekl Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy. 

Podle náměstka primátora Petra Hlubučka se investice do nového vodovodu městu vrátí za 8 let. Poté už bude botanická zahrada moci zalévat jen za provozní náklady. A nejen to.

"Botanická zahrada bude moci tuto vodu využívat nejen na zalévání. Napojíme na to závlahový systém. Ale v budoucnosti by v botanické zahradě měla být i různá jezírka, tekoucí voda a podobně," řekl Petr Hlubuček. 

Nový vodovod bude záměrně hlouben do země a do botanické povede přes zahradu Trojského zámku. Opozice návrh na vybudování této přípojky vítá. 

"Investice do botanické zahrady a zoologické zahrady jsou dobré. Jsou pro budoucnost těchto zahrad, které jsou oblíbené mezi Pražany," řekla Alexandra Udženija, předsedkyně zastupitelského sboru. 

Botanická zahrada v Troji je příspěvkovou organizací hlavního města. Její provoz vyjde ročně na zhruba 70 milionů korun. Minulý rok si areál prohlédlo více než 300 tisíc lidí.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu