• Načítám...
>

Umělecké sklenářství vyžaduje velkou zručnost

  • 14. prosince 2018,
  • 20:03,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Vitrážování oken patří mezi nejstarší řemesla. Už starověcí mistři a stavitelé katedrál si uvědomovali jeho příznivého a estetického vlivu pomocí slunečních paprsků. Krásná vitrážová okna totiž vytvoří v místnosti vznešenou až kouzelnou atmosféru. Síla místa je tak ještě více intenzivnější. Jenže vyrobit je dá pořádnou práci.

Reklama

Katedrála sv. Víta, kostel Nejsvětějšího srdce Páně, Staroměstská radnice či budova vlády ČR. To je stručný výčet významných staveb, které zdobí nádherné vitráže vyrobené v nejstarší umělecké dílně sklenářství v ČR, která sídlí v historickém centru Prahy. Ta byla založena před 83 lety Josefem Jiřičkou. Dnes ji vede jeho žák Petr Coufal. Nás zajímalo co vše takové vitrážování obnáší. 

"Zhruba 70% toho, co tady děláme, je restaurování historických vitráží. Těch dalších zhruba 30% tvoří realizace nových vitráží dle návrhů dodaných klientem," řekl Petr Coufal, majitel dílny.

Celý proces vitrážování je rozdělen do několika fází. Nejprve se začne výtvarným návrhem. 

"My ten návrh upravíme nebo zvětšíme do poměru 1:1, vytvoříme výtvarný karton, vybereme potřebný materiál," řekl Petr Coufal.

Tato profese vyžaduje velkou dávku zručnosti. Proto každý učeň začíná řezáním skla. Získání základního umu pomocí ocelového kolečka zabere i několik měsíců. Základem je, aby sklo při řezání tzv. zpívalo. 

"Základ jsou rovné řezy, které teď provedete. V úrovni řezu stačí zlomit pomocí kleští. V případě nerovných řezů poté poklepáváme z toho důvodu, že při samotném řezání sklo nedělíme. Narušíme povrchovou strukturu, povrchové pnutí. K samotnému dělení dojde tím poklepnutím," řekl Petr Coufal. 

V poslední fázi se skleněné díly zasazují do olověných profilů ve tvaru písmene H. Kov je tak měkký, že ho lze vytvarovat v podstatě do jakéhokoliv tvaru. Pak se tzv. cínuje. Poté se vyčistí dřevěnými pilinami z tvrdého dřeva. 

"V okamžiku, kdy docínujeme, ta vitráž drží pohromadě. Povrchově je ale mastná, upatlaná. Abychom to vyčistili, uděláme to pomocí pilin," řekl Petr Coufal.

Životnost vitráží se v průměru pohybuje kolem 50 let. Pak se musí znovu vyměnit ocelové spoje, pocínovat a přemalovat.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu