• Načítám...
>

Senátoři chtějí změnu v úhradové vyhlášce

  • 14. prosince 2018,
  • 20:24,
  • PRAHA,
  • Lenka Castillo

Senátoři jednali o nové úpravě úhradové vyhlášky. Problém v té dosavadní spatřují například ve způsobu výpočtu úhrad za jednotlivé lékařské úkony. Ten podle nich diskriminuje některé regiony.

Reklama

Senátoři podají ústavní stížnost kvůli vyhlášce Ministerstva zdravotnictví, která upravuje úhrady zdravotní péče. Novinářům to řekli zástupci senátorského klubu ODS. Autoři stížnosti chtějí poukázat na to, že úhrady za výkony se napříč regiony liší až několikanásobně.

"Problém spočívá v tom, že financování nemocnic a ordinací nutí jejich provozovatele, aby v určitý moment omezovali péči o lidi, což je zpravidla v neprospěch těch nejslabších, kteří se neumí ozvat," řekl Ondřej Dostál, autor stížnosti a specialista na zdravotnické právo.

"Je to silný impuls k tomu, aby tato vláda a Ministerstvo zdravotnictví vypracovali nová pravidla tak, aby pacient byl daleko spokojenější, aby za stejný výkon ten lékař dostal stejné peníze tak, jako v jiném kraji," řekl Ivo Valenta, senátor.

Právě senátor Ivo Valenta stížnost inicioval. Podle něj nemocnice v Praze dostávají v přepočtu na počet obyvatel 3,5x více než nemocnice ve Zlínském kraji, ze kterého Valenta pochází. Narovnání plateb by podle něj kraji přineslo 1,2 miliardy korun navíc. 

"To si myslím, že je velká částka. Samozřejmě se pohybujeme v teoretické rovině, nicméně jsme počítali z průměru minulých let," řekl Ivo Valenta. 

Platby paušálem místo plateb za jednotlivé pacienty podle Dostála způsobují, že péče není stejně dostupná v různých měsících roku.

"Ústavní stížnost napadá procesy. Nenapadá konkrétně to, jestli lékař dostane za návštěvní službu 100 nebo 200 korun. Napadá procesy, kterými se dojde k tomu, že dostává cenu, která neodpovídá nákladům. Proto to mnozí lékaři nechtějí dělat," řekl Ondřej Dostál. 

K tomu, aby byla podána ústavní stížnost, stačí podpora 17 senátorů. Těch je v současné chvíli dokonce více. 

"Počítám, že to bude kolem 30 senátorů, kteří to určitě podpoří," řekl Ivo Valenta.

Změna konceptu financování byla již s Ministerstvem zdravotnictví několikrát konzultována a Ústavní soud se úhradami zdravotní péče zabýval opakovaně. Poprvé už v roce 1996. Podle něj však vyhláška žádným základním právům neodporovala. Podání stížnosti je podle senátorů jedinou jejich možností, jak přispět k řešení. Očekávají, že vláda s tímto problémem spontánně konečně něco udělá.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu