• Načítám...
>

Budoucnost přívozů je stále nejistá

  • 14. prosince 2018,
  • 21:58,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Vláda připravuje novelu zákona o vnitrozemské plavbě. Ta může některým provozovatelům lodní dopravy způsobit komplikace. A to i například i těm, kteří v Praze zajišťují provoz přívozů.

Reklama

Hospodářský výbor jednal o novele zákona o vnitrozemské vodní dopravě. Ta má do našich zákonů zařadit evropské směrnice, kterými ukládá všem lodím, nehledě na jejich velikost či trasu po které plují, stejné nároky na vybavení monitorovacím zařízením. To je podle loďařů například pro přívozy zcela likvidační. Poslanec Jan Bauer proto navrhl pozměňovací návrhy, které by mohly snížit dopad na české převoznictví.

"Přepravní lodě jsou historicky součástí české kultury a v rámci transpozice zákona o vnitrostátní plavbě se tato část segmentu mohla dostat do významné nevýhody, protože se na ně hrnuly požadavky na významné lodi, které třeba plují do Hamburku nebo někde jinde, myslím si, že je to veliká škoda," řekl Jan Bauer, místopředseda poslaneckého klubu PČR.

Důsledky přijetí novely v navržené podobě by se dotkly také Pražské integrované dopravy, jejíž součástí převozní lodě jsou. Právě proto se poslanci snaží pozměňovacími návrhy dosáhnout úpravy, podle které by se tyto požadavky převozních lodí netýkaly.

"Legislativci, kteří tuto věc nekonzultovali s veřejností, ani s institucemi, které jsou pověřené státem v té věci, naše návrhy přijmou a zachrání převoznictví na území ČR," řekl Zdeněk Bergman, provozovatel osobní vodní dopravy.

Ministerstvo dopravy po diskusi ustoupilo a chce novelu zákona upravit vlastním pozměňujícím návrhem. Ten by měl být přednesen hospodářskému výboru, který následně rozhodne o jeho dalším projednávání.

"My počkáme, jak ten pozměňující návrh bude vypadat, jestli vyhoví požadavkům, které byly skutečně pro přepravní lodě likvidační. Pokud tento pozměňující návrh ze strany ministerstva bude akceptovatelný, tak já své návrhy stáhnu," řekl Jan Bauer.

Pokud akceptovatelný nebude, bude hospodářský výbor trvat na jimi navržených pozměňovacích návrzích a celou záležitost bude projednávat poslanecká sněmovna. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu